Радишићи демонтирају "Кајак терасу": Кривичне пријаве Станивуковићу и комуналном полицајцу

Срна

БИЈЕЉИНА - Правни тим породице Радишић, у чијем је власништву "Кајак тераса" у Бањалуци, одлучио је данас да добровољно демонтира тај објекат ради очувања јавног реда и мира у граду, будући да је процијењено да би сутра могло доћи до непријатних ситуација због најава градоначелника Драшка Станивуковића, рекао је адвокат Милош Стевановић.

Стевановић, који је правни заступник власника "Кајака" у Бањалуци, је на конференцији за новинаре у Бијељини рекао да су обавијестили Комуналну полицију да је поступак рушења започет, а обавијестиће их и по окончању и тако испунити обавезе.

"Нико на овај начин не признаје да је Станивуковић у праву - ми сматрамо да он гријеши. Замољен сам и да поставим питање око великог броја других објеката у Бањалуци који нису легални, укључујући, можда, и неке у власништву породице Драшка Станивуковића", рекао је Стевановић и изразио наду да ће грађевинска инспекција и друге институције дати одговор.

Стевановић је рекао да је породица Радишић јутрос почела са демонтажом објекта "Кајак терасе" јер нису жељели да неко тамо изводи перформансе и да се ту беспотребно окупљају политичари и скупљају поени.

Он сматра да постоје многобројни аргументи на основу којих политичари треба да прикупљају поене, а не да их скупљају бављењем једном терасом, за коју је Градска управа Бањалука и издала дозволу.

"Радови /на демонтажи/ још трају и сутра до 15.00 часова биће све уклоњено. Ми ћемо наставити борбу и ово ни на који начин не значи да се неко повиновао налозима градоначелника, нити да ћемо одустати од правне борбе", напоменуо је Стевановић.

Стевановић је истакао да ће, по окончању процедура, поднијети тужбу за накнаду штете против града Бањалука и институционално, правно, супротставити се било каквој самовољи која је, каже, нажалост, све више присутна у том граду.

Он је навео да су се на ово одлучили из више разлога, а прије свега зарад очувања јавног реда и мира у Бањалуци, будући да је градоначелник, како је напоменуо, већ по граду почео да анимира различите групе, бар према сазнањима до којих су они дошли.

"Процијенили смо да би сутра могло доћи до непријатних ситуација. Породица Радишић не жели, ни на који начин да учествује у било каквим политичким препуцавањима, нити да буде разлог за било какве немире до којих би могло доћи у том дијелу града", напоменуо је Стевановић.

Стевановић је рекао да Станивуковић замајава јавност и позвао га да одговори због чега списи о овом питању нису достављени другостепеном органу на одлучивање.

"Ријеч је о једностраним одлукама, непоштовању институција", напоменуо је Стевановић.

Он је рекао да на тој локацији и даље, сасвим легално, ради "Кајак" кафић, односно билијар клуб у који иде већина људи који живе у Бањалуци, а да је ријечи било о "Кајак тераси".

"Морамо оштро да се супротставимо коментарима и информацијама које је Градска управа Бањалука пуштала у посљедње вријеме у правни и медијски простор. Породица Радишић, којој је стављена мета на чело, има потребу да се огласи и каже да, прије свега, Градска управа није поступала у складу са законом и није истина све оно што је Станивуковић говорио", рекао је Стевановић.

Стевановић је на прес-конференцији показао и закључак рјешења, у коме је Комунална полиција јасно навела да је потребно склонити перголу, зид ограде од металних профила и стаклену ограду према ријеци Врбас.

"Дакле, није истина да је наређено комплетно рушење жКајак терасеж и цијелог тог простора. Наиме, Градска управа и Станивуковић су заборавили да кажу, а ја их позивам, јавности, медијима, а и породици Радишић - због чега никада нису достављени списи на другостепено одлучивање, по жалби према Министарству?", упитао је Стевановић.

Он је рекао да је потребно објаснити и због чега је Комунална полиција била та која је наредила рушење, односно уклањање ова три елемента која се тичу "Кајака".

"То никада није било у историји, откада је установљена институција Комуналне полиције и ми ћемо пред надлежним институцијама поставити ово питање", напоменуо је Стевановић.

Стевановић је рекао и да је правни тим поднио кривичне пријаве против комуналног полицајца који је наредио рушење, али и против других надлежних, међу којима је и Станивуковић.

Он је истакао да је потребно указати и на једну у низу неистина које су изнијете када је ријеч о легализацији овог објекта.

"Градоначелник уопште није сачекао да се заврши поступак легализације, односно да се донесу одлуке у вези са тим пред другостепеним органом, већ је, према нашим сазнањима, наредио Комуналној полицији да изврши ово рушење. Подсјећамо јавност и да је Станивуковић покренуо управни спор пред Окружним судом у Бањалуци и није чекао његову одлуку већ поступио на овај начин", рекао је Стевановић.

Он је позвао градоначелника Бањалуке да се бави правом и да престане да узнемирава чланове породице Радишић и прави којекакве теорије завјере везане за "Кајак терасу".

"На закључак Комуналне полиције изнијет је низ правних лијекова, обраћали смо се различитим институцијама, али градоначелник очигледно не жели да трпи другостепену власт, нити судску, и није чекао њихове одлуке", рекао је Стевановић и најавио низ различитих процедура.

Стевановић је најавио да ће се сутра са својим тимом, за случај да Станивуковић организује прес-конференцију, појавити на овој локацији да укрсте аргументе, уколико их, како је рекао, градоначелник уопште буде имао.

"Нека јавност буде увјерена да постоји правда. Ми дубоко вјерујемо у институције овог система", поручио је Стевановић.

Он је рекао да је правни тим Радишића убијеђен у снагу својих аргумената.

"Позивамо и полицију и јавност да се баве сигурношћу породице Радишић, с обзиром на сталне и учестале нападе. Морам да кажем да су они постали персонификација моћи... То није истина", поручио је Стевановић и указао да је та породица током претходне године уплатила неколико милиона КМ само у буџет града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана