Radišići demontiraju "Kajak terasu": Krivične prijave Stanivukoviću i komunalnom policajcu

Srna

BIJELjINA - Pravni tim porodice Radišić, u čijem je vlasništvu "Kajak terasa" u Banjaluci, odlučio je danas da dobrovoljno demontira taj objekat radi očuvanja javnog reda i mira u gradu, budući da je procijenjeno da bi sutra moglo doći do neprijatnih situacija zbog najava gradonačelnika Draška Stanivukovića, rekao je advokat Miloš Stevanović.

Stevanović, koji je pravni zastupnik vlasnika "Kajaka" u Banjaluci, je na konferenciji za novinare u Bijeljini rekao da su obavijestili Komunalnu policiju da je postupak rušenja započet, a obavijestiće ih i po okončanju i tako ispuniti obaveze.

"Niko na ovaj način ne priznaje da je Stanivuković u pravu - mi smatramo da on griješi. Zamoljen sam i da postavim pitanje oko velikog broja drugih objekata u Banjaluci koji nisu legalni, uključujući, možda, i neke u vlasništvu porodice Draška Stanivukovića", rekao je Stevanović i izrazio nadu da će građevinska inspekcija i druge institucije dati odgovor.

Stevanović je rekao da je porodica Radišić jutros počela sa demontažom objekta "Kajak terase" jer nisu željeli da neko tamo izvodi performanse i da se tu bespotrebno okupljaju političari i skupljaju poeni.

On smatra da postoje mnogobrojni argumenti na osnovu kojih političari treba da prikupljaju poene, a ne da ih skupljaju bavljenjem jednom terasom, za koju je Gradska uprava Banjaluka i izdala dozvolu.

"Radovi /na demontaži/ još traju i sutra do 15.00 časova biće sve uklonjeno. Mi ćemo nastaviti borbu i ovo ni na koji način ne znači da se neko povinovao nalozima gradonačelnika, niti da ćemo odustati od pravne borbe", napomenuo je Stevanović.

Stevanović je istakao da će, po okončanju procedura, podnijeti tužbu za naknadu štete protiv grada Banjaluka i institucionalno, pravno, suprotstaviti se bilo kakvoj samovolji koja je, kaže, nažalost, sve više prisutna u tom gradu.

On je naveo da su se na ovo odlučili iz više razloga, a prije svega zarad očuvanja javnog reda i mira u Banjaluci, budući da je gradonačelnik, kako je napomenuo, već po gradu počeo da animira različite grupe, bar prema saznanjima do kojih su oni došli.

"Procijenili smo da bi sutra moglo doći do neprijatnih situacija. Porodica Radišić ne želi, ni na koji način da učestvuje u bilo kakvim političkim prepucavanjima, niti da bude razlog za bilo kakve nemire do kojih bi moglo doći u tom dijelu grada", napomenuo je Stevanović.

Stevanović je rekao da Stanivuković zamajava javnost i pozvao ga da odgovori zbog čega spisi o ovom pitanju nisu dostavljeni drugostepenom organu na odlučivanje.

"Riječ je o jednostranim odlukama, nepoštovanju institucija", napomenuo je Stevanović.

On je rekao da na toj lokaciji i dalje, sasvim legalno, radi "Kajak" kafić, odnosno bilijar klub u koji ide većina ljudi koji žive u Banjaluci, a da je riječi bilo o "Kajak terasi".

"Moramo oštro da se suprotstavimo komentarima i informacijama koje je Gradska uprava Banjaluka puštala u posljednje vrijeme u pravni i medijski prostor. Porodica Radišić, kojoj je stavljena meta na čelo, ima potrebu da se oglasi i kaže da, prije svega, Gradska uprava nije postupala u skladu sa zakonom i nije istina sve ono što je Stanivuković govorio", rekao je Stevanović.

Stevanović je na pres-konferenciji pokazao i zaključak rješenja, u kome je Komunalna policija jasno navela da je potrebno skloniti pergolu, zid ograde od metalnih profila i staklenu ogradu prema rijeci Vrbas.

"Dakle, nije istina da je naređeno kompletno rušenje žKajak terasež i cijelog tog prostora. Naime, Gradska uprava i Stanivuković su zaboravili da kažu, a ja ih pozivam, javnosti, medijima, a i porodici Radišić - zbog čega nikada nisu dostavljeni spisi na drugostepeno odlučivanje, po žalbi prema Ministarstvu?", upitao je Stevanović.

On je rekao da je potrebno objasniti i zbog čega je Komunalna policija bila ta koja je naredila rušenje, odnosno uklanjanje ova tri elementa koja se tiču "Kajaka".

"To nikada nije bilo u istoriji, otkada je ustanovljena institucija Komunalne policije i mi ćemo pred nadležnim institucijama postaviti ovo pitanje", napomenuo je Stevanović.

Stevanović je rekao i da je pravni tim podnio krivične prijave protiv komunalnog policajca koji je naredio rušenje, ali i protiv drugih nadležnih, među kojima je i Stanivuković.

On je istakao da je potrebno ukazati i na jednu u nizu neistina koje su iznijete kada je riječ o legalizaciji ovog objekta.

"Gradonačelnik uopšte nije sačekao da se završi postupak legalizacije, odnosno da se donesu odluke u vezi sa tim pred drugostepenim organom, već je, prema našim saznanjima, naredio Komunalnoj policiji da izvrši ovo rušenje. Podsjećamo javnost i da je Stanivuković pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci i nije čekao njegovu odluku već postupio na ovaj način", rekao je Stevanović.

On je pozvao gradonačelnika Banjaluke da se bavi pravom i da prestane da uznemirava članove porodice Radišić i pravi kojekakve teorije zavjere vezane za "Kajak terasu".

"Na zaključak Komunalne policije iznijet je niz pravnih lijekova, obraćali smo se različitim institucijama, ali gradonačelnik očigledno ne želi da trpi drugostepenu vlast, niti sudsku, i nije čekao njihove odluke", rekao je Stevanović i najavio niz različitih procedura.

Stevanović je najavio da će se sutra sa svojim timom, za slučaj da Stanivuković organizuje pres-konferenciju, pojaviti na ovoj lokaciji da ukrste argumente, ukoliko ih, kako je rekao, gradonačelnik uopšte bude imao.

"Neka javnost bude uvjerena da postoji pravda. Mi duboko vjerujemo u institucije ovog sistema", poručio je Stevanović.

On je rekao da je pravni tim Radišića ubijeđen u snagu svojih argumenata.

"Pozivamo i policiju i javnost da se bave sigurnošću porodice Radišić, s obzirom na stalne i učestale napade. Moram da kažem da su oni postali personifikacija moći... To nije istina", poručio je Stevanović i ukazao da je ta porodica tokom prethodne godine uplatila nekoliko miliona KM samo u budžet grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana