Раденко Комљеновић, начелник Одјељења за привреду, за “Глас Српске”: Олакшице добило више од 2.000 предузетника

Невена Рељић
Раденко Комљеновић, начелник Одјељења за привреду, за “Глас Српске”: Олакшице добило више од 2.000 предузетника

Од почетка кризе узроковане вирусом корона град и Одјељење за привреду омогућили су остваривање права на субвенције по многим основама за предузетнике којима је забрањено, ограничено или отежано бављење дјелатношћу усљед пандемије.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић и додао да је јавни позив за субвенције отворен од 16. априла до краја године.

ГЛАС: Како су град и Одјељење за привреду реаговали на економске проблеме изазване вирусом корона?

КОМЉЕНОВИЋ: Пословним субјектима, са сједиштем на територији града, којима је забрањено, ограничено или отежано обављање дјелатности, као и закупцима пословних просторија који су у уговорном односу с градом, омогућено је остваривање права на субвенције и то за износ комуналне таксе за истицање пословног имена, за износ накнаде за заузимање јавне површине, за износ редовне камате на кредите, одобравање мораторијума у отплати дуга, ослобађање плаћања закупнине и субвенција камата на кредите. Донесена је и одлука о додјели субвенције привредним субјектима који обављају јавни превоз путника у граду с циљем превазилажења негативних посљедица изазваних пандемијом. До сада је право на субвенције остварило више од 2.000 привредних субјеката, за шта је обезбијеђено око 1,5 милиона КМ.

ГЛАС: Каква је ситуација са пословном зоном у Рамићима, какви су даљи планови? Има ли заинтересованих страних инвеститора?

КОМЉЕНОВИЋ: Град реализује Програм мјера подршке развоју предузетничке инфраструктуре и кроз развој пословних зона. Пословна зона “Рамићи” је облик организовања простора намијењен за успјешно и олакшано пословање, гдје су сви ресурси стављени у функцију нових инвестиција, раста и запошљавања. Од оснивања је уложено око 15,5 милиона КМ. Планирани су нови јавни позиви за продају или додјелу у закуп пословних простора, за шта постоји интересовање. До сада је у пословну зону “Рамићи” ушло 15 привредних субјеката. У току је изградња нове пословне зоне “Јелшинград”, чију изградњу град финансира на двије локације површина од 2,4 и 2,6 хектара. Град је недавно огласио продају путем лицитације двије атрактивне парцеле ради изградње нових производних објеката у пословној зони “Јелшинград”, будући да је зона у Рамићима скоро већ попуњена. Право учествовања имају привредни субјекти регистровани за обављање производне дјелатности.

ГЛАС: Истиче мандат актуелној власти у Бањалуци. Шта сматрате најзначајнијим достигнућима која сте остварили у свом ресору?

КОМЉЕНОВИЋ: Град је добио престижни БФЦ сертификат намијењен градовима са повољним пословним окружењем, а он представља скуп алата који омогућава граду да пружа боље услуге грађанима, привреди и јавном сектору. Овим сертификатом град унапређује квалитет услуга и информација, које локална самоуправа пружа привредницима и страним инвеститорима. Ту су и пројекти за развој привреде и увођење субвенција за привреднике. Град већ годинама износом од милион КМ субвенционише самозапошљавање предузетника, набавку основних средства, преквалификацију радника и увођење стандарда квалитета, те субвенције опремања кабинета средњих стручних школа. Посебно треба истаћи пројекте подршке у области пољопривреде. Ресорно одјељење имало је значајно учешће у доношењу Стратегије развоја града за период 2018-2027. године.

Процедуре

ГЛАС: Како сада изгледају процедуре за регистрацију предузетника, колико је времена потребно за то и које све олакшице имају привредници у Бањалуци?

КОМЉЕНОВИЋ: Процес регистрације предузетника је максимално поједностављен. По предаји комплетног захтјева, Одјељење за привреду издаје рјешење у року од 48 сати. Предузетници који први пут региструју дјелатност ослобођени су плаћања административне таксе. У првој години регистрације ослобођени су и плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана