Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, za “Glas Srpske”: Olakšice dobilo više od 2.000 preduzetnika

Nevena Reljić
Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, za “Glas Srpske”: Olakšice dobilo više od 2.000 preduzetnika

Od početka krize uzrokovane virusom korona grad i Odjeljenje za privredu omogućili su ostvarivanje prava na subvencije po mnogim osnovama za preduzetnike kojima je zabranjeno, ograničeno ili otežano bavljenje djelatnošću usljed pandemije.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović i dodao da je javni poziv za subvencije otvoren od 16. aprila do kraja godine.

GLAS: Kako su grad i Odjeljenje za privredu reagovali na ekonomske probleme izazvane virusom korona?

KOMLjENOVIĆ: Poslovnim subjektima, sa sjedištem na teritoriji grada, kojima je zabranjeno, ograničeno ili otežano obavljanje djelatnosti, kao i zakupcima poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu s gradom, omogućeno je ostvarivanje prava na subvencije i to za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena, za iznos naknade za zauzimanje javne površine, za iznos redovne kamate na kredite, odobravanje moratorijuma u otplati duga, oslobađanje plaćanja zakupnine i subvencija kamata na kredite. Donesena je i odluka o dodjeli subvencije privrednim subjektima koji obavljaju javni prevoz putnika u gradu s ciljem prevazilaženja negativnih posljedica izazvanih pandemijom. Do sada je pravo na subvencije ostvarilo više od 2.000 privrednih subjekata, za šta je obezbijeđeno oko 1,5 miliona KM.

GLAS: Kakva je situacija sa poslovnom zonom u Ramićima, kakvi su dalji planovi? Ima li zainteresovanih stranih investitora?

KOMLjENOVIĆ: Grad realizuje Program mjera podrške razvoju preduzetničke infrastrukture i kroz razvoj poslovnih zona. Poslovna zona “Ramići” je oblik organizovanja prostora namijenjen za uspješno i olakšano poslovanje, gdje su svi resursi stavljeni u funkciju novih investicija, rasta i zapošljavanja. Od osnivanja je uloženo oko 15,5 miliona KM. Planirani su novi javni pozivi za prodaju ili dodjelu u zakup poslovnih prostora, za šta postoji interesovanje. Do sada je u poslovnu zonu “Ramići” ušlo 15 privrednih subjekata. U toku je izgradnja nove poslovne zone “Jelšingrad”, čiju izgradnju grad finansira na dvije lokacije površina od 2,4 i 2,6 hektara. Grad je nedavno oglasio prodaju putem licitacije dvije atraktivne parcele radi izgradnje novih proizvodnih objekata u poslovnoj zoni “Jelšingrad”, budući da je zona u Ramićima skoro već popunjena. Pravo učestvovanja imaju privredni subjekti registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti.

GLAS: Ističe mandat aktuelnoj vlasti u Banjaluci. Šta smatrate najznačajnijim dostignućima koja ste ostvarili u svom resoru?

KOMLjENOVIĆ: Grad je dobio prestižni BFC sertifikat namijenjen gradovima sa povoljnim poslovnim okruženjem, a on predstavlja skup alata koji omogućava gradu da pruža bolje usluge građanima, privredi i javnom sektoru. Ovim sertifikatom grad unapređuje kvalitet usluga i informacija, koje lokalna samouprava pruža privrednicima i stranim investitorima. Tu su i projekti za razvoj privrede i uvođenje subvencija za privrednike. Grad već godinama iznosom od milion KM subvencioniše samozapošljavanje preduzetnika, nabavku osnovnih sredstva, prekvalifikaciju radnika i uvođenje standarda kvaliteta, te subvencije opremanja kabineta srednjih stručnih škola. Posebno treba istaći projekte podrške u oblasti poljoprivrede. Resorno odjeljenje imalo je značajno učešće u donošenju Strategije razvoja grada za period 2018-2027. godine.

Procedure

GLAS: Kako sada izgledaju procedure za registraciju preduzetnika, koliko je vremena potrebno za to i koje sve olakšice imaju privrednici u Banjaluci?

KOMLjENOVIĆ: Proces registracije preduzetnika je maksimalno pojednostavljen. Po predaji kompletnog zahtjeva, Odjeljenje za privredu izdaje rješenje u roku od 48 sati. Preduzetnici koji prvi put registruju djelatnost oslobođeni su plaćanja administrativne takse. U prvoj godini registracije oslobođeni su i plaćanja komunalne takse za isticanje poslovnog imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana