Путари спремно дочекали снијег

Милош Васиљевић
Путари спремно дочекали снијег

БАЊАЛУКА - Снијег који је падао у четвртак и петак те ниске температуре нису изненадили путаре. Највећи бијели покривач забиљежен је на Мањачи око пола метра, а у осталим дијеловима Бањалуке од 10 до 30 центиметара.

У зимској идили и бијелом покривачу највише су уживали малишани, а старијима падавине углавном нису пријале.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Раде Божић каже за “Глас Српске” да је зима показала зубе, али да је ситуација под контролом.

- Сви категорисани путеви у петак су били чисти, као и некатегорисани. Имамо старијих становника због којих путеви морају бити чисти. Мјештани Стричића, у којима је сњежни покривач скоро пола метра, спремно су дочекали зиму. Већи дио њих, који се бави сточарством, има хране до прољећа, тако да нема изненађења - рекао је Божић.

Зими је, поред чистих путева, најважније да имају редовно напајање електричном енергијом.

- Нисмо до сада имали већих проблема. Једино ако би потрајало лоше вријеме могао би бити проблем снабдијевања с водом, али надам се да неће - рекао је Божић.

Директор предузећа “Еко-Еуро тим” Драгомир Илић рекао је за “Глас Српске” да су њихове екипе задужене за одржавање Крупе на Врбасу гдје у петак није био велики снијег, али и Стричића, гдје је много више посла.

- Путеви су у петак били проходни и очишћени. Чистимо и путеве трећег приоритета, захваљујући доброј механизацији - рекао је Илић.

Илић наглашава да чисте и некатегорисане путеве, како мјештани не би били изоловани и одсјечени од остатка свијета.

-  Било је потребе да се чисте и путеви у дијеловима гдје има болесних становника, који иду на дијализу, тако да увијек излазимо у сусрет. Грехота је да човјек не може отићи у болницу - рекао је Илић.

Из Одјељења за саобраћај и путеве казали су да су сви путни правци на подручју града били проходни.

- Екипе су биле на терену, посипале су и чистиле коловозе на свим градским и сеоским подручјима. С обзиром на то да су у дане викенда најављене падавине и знатно ниже температуре, све екипе зимске службе на подручју града су у приправности и спремне да интервенишу - навели су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Додали су да је на градском подручју извршено превентивно посипање на мостовима и пасарелама. Највеће сњежне падавине на градском подручју биле су у насељима с вишом надморском висином, Шибови, Старчевица, Трла, Поток и Чесма.

Доња Пискавица

Предсједник Савјета месне заједнице Доња Пискавица Александар Шибаревић казао је за “Глас Српске” да до сада нису имали већих проблема.

- Сви путеви су проходни, снијег је падао у петак, а очекујемо га и у данима викенда. Спремни смо за зиму, а посебно је важно да су путеви чисти због старије популације - рекао је Шибаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана