Putari spremno dočekali snijeg

Miloš Vasiljević
Putari spremno dočekali snijeg

BANjALUKA - Snijeg koji je padao u četvrtak i petak te niske temperature nisu iznenadili putare. Najveći bijeli pokrivač zabilježen je na Manjači oko pola metra, a u ostalim dijelovima Banjaluke od 10 do 30 centimetara.

U zimskoj idili i bijelom pokrivaču najviše su uživali mališani, a starijima padavine uglavnom nisu prijale.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Rade Božić kaže za “Glas Srpske” da je zima pokazala zube, ali da je situacija pod kontrolom.

- Svi kategorisani putevi u petak su bili čisti, kao i nekategorisani. Imamo starijih stanovnika zbog kojih putevi moraju biti čisti. Mještani Stričića, u kojima je snježni pokrivač skoro pola metra, spremno su dočekali zimu. Veći dio njih, koji se bavi stočarstvom, ima hrane do proljeća, tako da nema iznenađenja - rekao je Božić.

Zimi je, pored čistih puteva, najvažnije da imaju redovno napajanje električnom energijom.

- Nismo do sada imali većih problema. Jedino ako bi potrajalo loše vrijeme mogao bi biti problem snabdijevanja s vodom, ali nadam se da neće - rekao je Božić.

Direktor preduzeća “Eko-Euro tim” Dragomir Ilić rekao je za “Glas Srpske” da su njihove ekipe zadužene za održavanje Krupe na Vrbasu gdje u petak nije bio veliki snijeg, ali i Stričića, gdje je mnogo više posla.

- Putevi su u petak bili prohodni i očišćeni. Čistimo i puteve trećeg prioriteta, zahvaljujući dobroj mehanizaciji - rekao je Ilić.

Ilić naglašava da čiste i nekategorisane puteve, kako mještani ne bi bili izolovani i odsječeni od ostatka svijeta.

-  Bilo je potrebe da se čiste i putevi u dijelovima gdje ima bolesnih stanovnika, koji idu na dijalizu, tako da uvijek izlazimo u susret. Grehota je da čovjek ne može otići u bolnicu - rekao je Ilić.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve kazali su da su svi putni pravci na području grada bili prohodni.

- Ekipe su bile na terenu, posipale su i čistile kolovoze na svim gradskim i seoskim područjima. S obzirom na to da su u dane vikenda najavljene padavine i znatno niže temperature, sve ekipe zimske službe na području grada su u pripravnosti i spremne da intervenišu - naveli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodali su da je na gradskom području izvršeno preventivno posipanje na mostovima i pasarelama. Najveće snježne padavine na gradskom području bile su u naseljima s višom nadmorskom visinom, Šibovi, Starčevica, Trla, Potok i Česma.

Donja Piskavica

Predsjednik Savjeta mesne zajednice Donja Piskavica Aleksandar Šibarević kazao je za “Glas Srpske” da do sada nisu imali većih problema.

- Svi putevi su prohodni, snijeg je padao u petak, a očekujemo ga i u danima vikenda. Spremni smo za zimu, a posebno je važno da su putevi čisti zbog starije populacije - rekao je Šibarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana