Путари чисте снијег без предаха

Илијана Божић, Александар Стојановић
Путари чисте снијег без предаха

Сњежне падавине, које су у ноћи између понедјељка и уторка прекриле улице у граду, нису изненадиле зимске службе, које су одмах почеле да чисте саобраћајнице, а већ ујутро сви путеви били су проходни.

Највише проблема снијег је изазвао у вишим дијеловима града, на подручју Стричића и Павића, гдје је висина бијелог покривача била око 30 центиметара, а из Одјељења за саобраћај и путеве казали су да се саобраћај у тим крајевима јуче одвијао уз мјере опреза.

- Иако је рад зимске службе формално завршен 15. марта, обавијестили смо сва предузећа која чисте град да буду у приправности и да на вријеме почну уклањати снијег. Овим путем молимо и возаче да вожњу прилагоде условима на путу - рекао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Раде Божић казао је за "Глас Српске" да су локални путеви првог и другог реда проходни, те да се чисте редовно.

- За остале путеве сматрамо да још нема потребе за чишћењем. Међутим, уколико се ситуација промијени, ријешићемо и то јер смо у доброј координацији са "Еуро-еко тимом", који одржава зимску службу, као и са Одјељењем за саобраћај и путеве - рекао је Божић.

Додао је да су села пуна као некада, јер је већина људи свих генерација дошла да се склони од вируса.

- За сада је све под контролом, нема одсјечених дијелова. У уторак ујутро терен је обишао и тим из Одјељења за саобраћај и путеве - казао је Божић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Крмине Драган Благојевић рекао је да је зимска служба на том подручју изашла у четири сата ујутро и да је до десет часова пут већ био чист.

- Камиони фирме "Голден гард" чисте десну обалу Врбаса, Љубачево, Крмине, Бочац и Агино Село. Уредно посипају пијесак и со. За сад нема одсјечених крајева, јер је земља још топла па се снијег брзо топи. Споредни путеви су углавном проходни. Они мјештани који буду имали проблема због сњежних падавина имају могућност да позову зимску службу, која ће изаћи на терен и очистити снијег - рекао је Благојевић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Агино Село Александар Поповић казао је да су путеви на овој дионици проходни, те да нема одсјечених заселака.

Из "Чистоће", која одржава прву и другу зону, односно централно градско подручје, Нову варош и даље до Паприковца, кажу да су одмах навече на терен послате све екипе.

- Сва расположива механизација и људство су исто вече били на терену. У раним јутарњим часовима кренуло је и чишћење тротоара и сви правци су били проходни - казали су из "Чистоће" и додали да је ове године набављена довољна количина соли, која због топлог времена током зиме није искоришћена.

Мјештани

Снијег није изненадио Бањалучане, јер како су казали, било је очекивано да зима покаже зубе. Мјештанка Нове вароши Дајана Јерковић рекла је да је било вријеме да зима покаже право лице.

- У марту се то увијек може очекивати. Када сам кренула у маркет, било ми је тешко ходати, јер тротоари нису били проходни - казала је Јерковићева.

Мјештанка Петрићевца Мирјана Цвијић каже да је снијег затрпао споредни пут и да је једва успјела да изађе возилом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана