Putari čiste snijeg bez predaha

Ilijana Božić, Aleksandar Stojanović
Putari čiste snijeg bez predaha

Snježne padavine, koje su u noći između ponedjeljka i utorka prekrile ulice u gradu, nisu iznenadile zimske službe, koje su odmah počele da čiste saobraćajnice, a već ujutro svi putevi bili su prohodni.

Najviše problema snijeg je izazvao u višim dijelovima grada, na području Stričića i Pavića, gdje je visina bijelog pokrivača bila oko 30 centimetara, a iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve kazali su da se saobraćaj u tim krajevima juče odvijao uz mjere opreza.

- Iako je rad zimske službe formalno završen 15. marta, obavijestili smo sva preduzeća koja čiste grad da budu u pripravnosti i da na vrijeme počnu uklanjati snijeg. Ovim putem molimo i vozače da vožnju prilagode uslovima na putu - rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Rade Božić kazao je za "Glas Srpske" da su lokalni putevi prvog i drugog reda prohodni, te da se čiste redovno.

- Za ostale puteve smatramo da još nema potrebe za čišćenjem. Međutim, ukoliko se situacija promijeni, riješićemo i to jer smo u dobroj koordinaciji sa "Euro-eko timom", koji održava zimsku službu, kao i sa Odjeljenjem za saobraćaj i puteve - rekao je Božić.

Dodao je da su sela puna kao nekada, jer je većina ljudi svih generacija došla da se skloni od virusa.

- Za sada je sve pod kontrolom, nema odsječenih dijelova. U utorak ujutro teren je obišao i tim iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve - kazao je Božić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Krmine Dragan Blagojević rekao je da je zimska služba na tom području izašla u četiri sata ujutro i da je do deset časova put već bio čist.

- Kamioni firme "Golden gard" čiste desnu obalu Vrbasa, Ljubačevo, Krmine, Bočac i Agino Selo. Uredno posipaju pijesak i so. Za sad nema odsječenih krajeva, jer je zemlja još topla pa se snijeg brzo topi. Sporedni putevi su uglavnom prohodni. Oni mještani koji budu imali problema zbog snježnih padavina imaju mogućnost da pozovu zimsku službu, koja će izaći na teren i očistiti snijeg - rekao je Blagojević.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Agino Selo Aleksandar Popović kazao je da su putevi na ovoj dionici prohodni, te da nema odsječenih zaselaka.

Iz "Čistoće", koja održava prvu i drugu zonu, odnosno centralno gradsko područje, Novu varoš i dalje do Paprikovca, kažu da su odmah naveče na teren poslate sve ekipe.

- Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su isto veče bili na terenu. U ranim jutarnjim časovima krenulo je i čišćenje trotoara i svi pravci su bili prohodni - kazali su iz "Čistoće" i dodali da je ove godine nabavljena dovoljna količina soli, koja zbog toplog vremena tokom zime nije iskorišćena.

Mještani

Snijeg nije iznenadio Banjalučane, jer kako su kazali, bilo je očekivano da zima pokaže zube. Mještanka Nove varoši Dajana Jerković rekla je da je bilo vrijeme da zima pokaže pravo lice.

- U martu se to uvijek može očekivati. Kada sam krenula u market, bilo mi je teško hodati, jer trotoari nisu bili prohodni - kazala je Jerkovićeva.

Mještanka Petrićevca Mirjana Cvijić kaže da je snijeg zatrpao sporedni put i da je jedva uspjela da izađe vozilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana