Први “Поносни сајам” на платоу испред “Крајишке куће”: Подршка малим предузећима и великим породицама

Александра Тодоровић
Први “Поносни сајам” на платоу испред “Крајишке куће”: Подршка малим предузећима и великим породицама

БАЊАЛУКА - Поводом обиљежавања Међународног дана породице на платоу испред Крајишке куће одржаће се први “Поносни сајам”, у организацији Фондације “За живот”.

Дводневна манифестација, на којој ће излагачи презентовати домаће, занатске и прехрамбене производе, одржаће се у суботу и недјељу, а трајаће од 10 до 17 часова. Посјетиоци ће моћи да разгледају и купе изложене производе током оба дана.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник Управног одбора Фондације “За живот” Драган Дакић те појаснио да ће излагачи бити родитељи троје или више дјеце који ће на 13 тезги заинтересованим представити радиност својих предузећа.

- Међу излагачима налазе се почетници, у тзв. старт-ап фази производње, али и брендирани произвођачи, што доказује да су ови људи вриједно радили на квалитету и усавршавању производа - казао је Дакић.

Појаснио се да је ово први пут да се организује догађај оваквог карактера који има и социјални и технолошки значај, и додао ће ће вишечлане породице имати попуст приликом куповине производа.

- Наш главни циљ је да пружи подршку породицама са троје и више дјеце на један опипљив начин. На “Поносном сајму” ће бити излагачи који производе продају преко апликације “Поносни маркет”, произвођачи, односно родитељи троје и више дјеце, као и произвођачи који производе нуде по нижим цијенама власницима “Поносних картица” - рекао је Дакић.

Додао је да ће на овај начин заинтересовни купци моћи одмах да виде понуду, а не да претражују путем “Гугл” претраживача.

Појаснио је да је ријеч је о ручно рађеним сапунима и другој природној козметици, природним соковима, зачинском и микробиљу, играчкама од дрвета, домаћим колачима и слично.

- Бањалука има снажну куповну моћ, али нажалост, чињеница је да 70 одсто производа купујемо из увоза. Ово је начин да премостимо овакву лошу традицију и подржимо мале домаће предузетнике - истакао је Дакић.

Нагласио је да су ову манифестацију подржали и Министарство пољопривреде Републике Српске као и “Поште Српске”, које ће регулисати цијене за тарифирање ових пошиљки.

Предвиђено је да сајам отвори директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, након чега ће услиједити обраћање предсједника Подручне привредне коморе Бањалука Горана Рачића. Центар за развој пољопривреде и села Бањалука уступио је штандове Фондацији “За живот” и на тај начин пружио значајну подршку обиљежавању овогодишње манифестације Дани породице.

“Тихи сат”

Поводом Међународног дана породице у Тржном центру “Емпоријум” у недјељу ће бити одржан први “Тихи сат”, као плод иницијативе коју су покренули дневни центри који сарађују са особама са потешкоћама у развоју.

- Циљ иницијативе је да се тад смањи освјетљење, стиша музика и прекину рекламе, како би дјеца са сметњама у развоју и лица која имају сензорне поремећаје, могли са породицама несметано обавити куповину - рекла је директор Дневног центра “Дајте нам шансу - Звјездице” Жељка Перишић Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана