Prvi “Ponosni sajam” na platou ispred “Krajiške kuće”: Podrška malim preduzećima i velikim porodicama

Aleksandra Todorović
Prvi “Ponosni sajam” na platou ispred “Krajiške kuće”: Podrška malim preduzećima i velikim porodicama

BANjALUKA - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice na platou ispred Krajiške kuće održaće se prvi “Ponosni sajam”, u organizaciji Fondacije “Za život”.

Dvodnevna manifestacija, na kojoj će izlagači prezentovati domaće, zanatske i prehrambene proizvode, održaće se u subotu i nedjelju, a trajaće od 10 do 17 časova. Posjetioci će moći da razgledaju i kupe izložene proizvode tokom oba dana.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Za život” Dragan Dakić te pojasnio da će izlagači biti roditelji troje ili više djece koji će na 13 tezgi zainteresovanim predstaviti radinost svojih preduzeća.

- Među izlagačima nalaze se početnici, u tzv. start-ap fazi proizvodnje, ali i brendirani proizvođači, što dokazuje da su ovi ljudi vrijedno radili na kvalitetu i usavršavanju proizvoda - kazao je Dakić.

Pojasnio se da je ovo prvi put da se organizuje događaj ovakvog karaktera koji ima i socijalni i tehnološki značaj, i dodao će će višečlane porodice imati popust prilikom kupovine proizvoda.

- Naš glavni cilj je da pruži podršku porodicama sa troje i više djece na jedan opipljiv način. Na “Ponosnom sajmu” će biti izlagači koji proizvode prodaju preko aplikacije “Ponosni market”, proizvođači, odnosno roditelji troje i više djece, kao i proizvođači koji proizvode nude po nižim cijenama vlasnicima “Ponosnih kartica” - rekao je Dakić.

Dodao je da će na ovaj način zainteresovni kupci moći odmah da vide ponudu, a ne da pretražuju putem “Gugl” pretraživača.

Pojasnio je da je riječ je o ručno rađenim sapunima i drugoj prirodnoj kozmetici, prirodnim sokovima, začinskom i mikrobilju, igračkama od drveta, domaćim kolačima i slično.

- Banjaluka ima snažnu kupovnu moć, ali nažalost, činjenica je da 70 odsto proizvoda kupujemo iz uvoza. Ovo je način da premostimo ovakvu lošu tradiciju i podržimo male domaće preduzetnike - istakao je Dakić.

Naglasio je da su ovu manifestaciju podržali i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske kao i “Pošte Srpske”, koje će regulisati cijene za tarifiranje ovih pošiljki.

Predviđeno je da sajam otvori direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, nakon čega će uslijediti obraćanje predsjednika Područne privredne komore Banjaluka Gorana Račića. Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka ustupio je štandove Fondaciji “Za život” i na taj način pružio značajnu podršku obilježavanju ovogodišnje manifestacije Dani porodice.

“Tihi sat”

Povodom Međunarodnog dana porodice u Tržnom centru “Emporijum” u nedjelju će biti održan prvi “Tihi sat”, kao plod inicijative koju su pokrenuli dnevni centri koji sarađuju sa osobama sa poteškoćama u razvoju.

- Cilj inicijative je da se tad smanji osvjetljenje, stiša muzika i prekinu reklame, kako bi djeca sa smetnjama u razvoju i lica koja imaju senzorne poremećaje, mogli sa porodicama nesmetano obaviti kupovinu - rekla je direktor Dnevnog centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana