Прва етно-кућа у граду отворена на Ханишту: Ризница традиције надохват руке туристима

Илијана Божић
Прва етно-кућа у граду отворена на Ханишту: Ризница традиције надохват руке туристима

Прва етно-кућа у граду, којој је змијањски вез заштитни знак, отворена јуче је на Ханишту с циљем да се љепоте српских народних обичаја приближе младим генерацијама, али и туристима.

Управо за очување обичаја великим дијелом заслужне су златне руке чланица Хуманитарног удружења жена “Дуга” које брину о културној баштини нашег народа, а своје радове моћи ће да прикажу у етно-кући.

Извршна директорица “Дуге” Мира Звонар истакла је да је град прошле године додијелио овај простор удружењу, под посебним условима.

- Био је у веома лошем стању, прошли смо кроз трње док смо све уредили, али сада смо поносни што су врата наше куће отворена за све кориснике - рекла је Звонарева.

Додала је да је удружење захваљујући пројекту Агенције за развој предузећа “Еда” добило снагу да крене.

Чланица “Дуге” Милица Спремо казала је да је у етно-кући планирана организација радионица које ће радити у пуном капацитету.

- Жене ће овдје моћи да се друже, израђују и излажу своје производе, али и сарађују са стручњацима. Презентоваћемо и нови пројекат који је подржала Европска унија, у оквиру Релоад иницијативе, који имплементира УНДП уз подршку града. Захваљујући њему, 60 жена ће имати финансијску корист - рекла је Спремо и додала да ће у етно-кући моћи да приме много веће туристичке групе.

Она је нагласила да ће туристима и посјетиоцима бити омогућено да сами израде производе, те да интерактивно учествују у идејама, али и да науче  о нашој традицији и културно-умјетничкој баштини.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић нагласио је да чланице “Дуге” дуго година чувају српске обичаје и све оно што је неопходно за опстанак друштва.

- Оне баштине оно по чему је град препознатљив, а то је змијањски вез који је под заштитом УНЕСКО-а. Жене “Дуге” најбољи су амбасадори града и Републике Српске, јер се захваљујући њима наши симболи и традиција могу видјети на многим просторима. У етно-кући наша дјеца ће моћи да осјете дио онога што представља овај народ и да науче правити ручне радове које су наше баке израђивале - рекао је Амиџић. 

Постоје 27 година

Директорица Туристичке организације града Ирена Радојевић истакла је да “Дуга” дјелује више од 27 година, те да су њене чланице увијек помагале онима којима је то било потребно.

- Вриједне чланице својим рукотворинама шаљу поруку свијету и причају причу прошлости, садашњости и будућности - рекла је Радојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана