Prva etno-kuća u gradu otvorena na Haništu: Riznica tradicije nadohvat ruke turistima

Ilijana Božić
Prva etno-kuća u gradu otvorena na Haništu: Riznica tradicije nadohvat ruke turistima

Prva etno-kuća u gradu, kojoj je zmijanjski vez zaštitni znak, otvorena juče je na Haništu s ciljem da se ljepote srpskih narodnih običaja približe mladim generacijama, ali i turistima.

Upravo za očuvanje običaja velikim dijelom zaslužne su zlatne ruke članica Humanitarnog udruženja žena “Duga” koje brinu o kulturnoj baštini našeg naroda, a svoje radove moći će da prikažu u etno-kući.

Izvršna direktorica “Duge” Mira Zvonar istakla je da je grad prošle godine dodijelio ovaj prostor udruženju, pod posebnim uslovima.

- Bio je u veoma lošem stanju, prošli smo kroz trnje dok smo sve uredili, ali sada smo ponosni što su vrata naše kuće otvorena za sve korisnike - rekla je Zvonareva.

Dodala je da je udruženje zahvaljujući projektu Agencije za razvoj preduzeća “Eda” dobilo snagu da krene.

Članica “Duge” Milica Spremo kazala je da je u etno-kući planirana organizacija radionica koje će raditi u punom kapacitetu.

- Žene će ovdje moći da se druže, izrađuju i izlažu svoje proizvode, ali i sarađuju sa stručnjacima. Prezentovaćemo i novi projekat koji je podržala Evropska unija, u okviru Reload inicijative, koji implementira UNDP uz podršku grada. Zahvaljujući njemu, 60 žena će imati finansijsku korist - rekla je Spremo i dodala da će u etno-kući moći da prime mnogo veće turističke grupe.

Ona je naglasila da će turistima i posjetiocima biti omogućeno da sami izrade proizvode, te da interaktivno učestvuju u idejama, ali i da nauče  o našoj tradiciji i kulturno-umjetničkoj baštini.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić naglasio je da članice “Duge” dugo godina čuvaju srpske običaje i sve ono što je neophodno za opstanak društva.

- One baštine ono po čemu je grad prepoznatljiv, a to je zmijanjski vez koji je pod zaštitom UNESKO-a. Žene “Duge” najbolji su ambasadori grada i Republike Srpske, jer se zahvaljujući njima naši simboli i tradicija mogu vidjeti na mnogim prostorima. U etno-kući naša djeca će moći da osjete dio onoga što predstavlja ovaj narod i da nauče praviti ručne radove koje su naše bake izrađivale - rekao je Amidžić. 

Postoje 27 godina

Direktorica Turističke organizacije grada Irena Radojević istakla je da “Duga” djeluje više od 27 godina, te da su njene članice uvijek pomagale onima kojima je to bilo potrebno.

- Vrijedne članice svojim rukotvorinama šalju poruku svijetu i pričaju priču prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - rekla je Radojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana