Протести бањалучких пензионера на чекању до избора

Јана Кезић
Протести бањалучких пензионера на чекању до избора

БАЊАЛУКА - Више од 42.000 бањалучких пензионера и даље чека да им буде исплаћено обећаних 100 КМ, док из Градске управе кажу да ће у понедјељак бити одржан састанак са представницима најстарије популације, на којем ће одговорити на њихове захтјеве, уколико буду реални.

Градски менаџер Бојан Кресојевић потврдио је за “Глас Српске” да ће до састанка између пензионера и представника Градске управе доћи у понедјељак.

- Желим да чујем њихов став и да представим све што смо урадили те оно што ћемо тек урадити за пензионере, као категорију која има наш највећи сензибилитет - рекао је Кресојевић.

Додао је да и од представника пензионера очекује разумијевање за све оно што и град ради за њих.

- Желим да им представим каква је одлука Скупштине града о питању исплате, да средства иду према “Електропривреди Српске” те да не постоји друга могућност. Подсјетио бих да Скупштина града није донијела одлуку да се једнократна помоћ исплати пензионерима директно, него преко “Електропривреде РС” - казао је Кресојевић.

Предсједник Удружења пензионера града Бањалука Зоран Улетиловић рекао је за “Глас Српске” да ће се свакако одазвати позиву на састанак, уколико га добију.

- Уколико буде дошло до тог састанка, ми ћемо отићи, јер имамо и други ствари које треба да ријешимо, није то само ових 100 марака - рекао је Улетиловић.

Како је казао, неопходно је ријешити и статус у вези са финансијском помоћи удружењу.

- Само Бањалука не помаже своје удружење пензионера, а сви градови у окружењу на годишњем нивоу помажу па чак и тако што шаљу пензионера у бање - рекао је Улетиловић. Додао је да се они искључиво финансирају из чланарине, која за износи три КМ, а које пензионери сами уплаћују.

- Тим не можемо да платимо све трошкове. Покушаћемо са градоначелником да ријешимо тај проблем, тако да нам град на годишњем нивоу пребаци одређени дио средстава, да бисмо могли нормалније да функционишемо - казао је Улетиловић. Што се тиче најављених протеста, Улетиловић је казао да су од тога, за сада, одустали.

 - У разговору са нашим Управним одбором и руководством одлучили смо се да не би требало да организујемо протесте током предизборне кампање, јер би то било протумачено да стајемо на страну неке политичке партије или више њих - рекао је Улетиловић.

Подсјетио је да је Удружење пензионера невладина и нестраначка организација, у којој има припадника различитих вјера и партија те да не желе да се сврставају на било чију страну.

- Само тражимо оно што нам припада према одлуци Скупштине града - закључио је Улетиловић.

Улетиловић је прије неколико дана изјавио да ће бањалучки пензионери до краја седмице сачекати састанак са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, а уколико до њега не дође, да ће организовати мирну протестну шетњу.

Чекање

Зоран Улетиловић каже да су пензионери огорчени, јер се на њима увијек ломе копља.

- За све се има и за све се може, а када су у питању пензионери, увијек се нешто чека - рекао је Улетиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана