Protesti banjalučkih penzionera na čekanju do izbora

Jana Kezić
Protesti banjalučkih penzionera na čekanju do izbora

BANjALUKA - Više od 42.000 banjalučkih penzionera i dalje čeka da im bude isplaćeno obećanih 100 KM, dok iz Gradske uprave kažu da će u ponedjeljak biti održan sastanak sa predstavnicima najstarije populacije, na kojem će odgovoriti na njihove zahtjeve, ukoliko budu realni.

Gradski menadžer Bojan Kresojević potvrdio je za “Glas Srpske” da će do sastanka između penzionera i predstavnika Gradske uprave doći u ponedjeljak.

- Želim da čujem njihov stav i da predstavim sve što smo uradili te ono što ćemo tek uraditi za penzionere, kao kategoriju koja ima naš najveći senzibilitet - rekao je Kresojević.

Dodao je da i od predstavnika penzionera očekuje razumijevanje za sve ono što i grad radi za njih.

- Želim da im predstavim kakva je odluka Skupštine grada o pitanju isplate, da sredstva idu prema “Elektroprivredi Srpske” te da ne postoji druga mogućnost. Podsjetio bih da Skupština grada nije donijela odluku da se jednokratna pomoć isplati penzionerima direktno, nego preko “Elektroprivrede RS” - kazao je Kresojević.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka Zoran Uletilović rekao je za “Glas Srpske” da će se svakako odazvati pozivu na sastanak, ukoliko ga dobiju.

- Ukoliko bude došlo do tog sastanka, mi ćemo otići, jer imamo i drugi stvari koje treba da riješimo, nije to samo ovih 100 maraka - rekao je Uletilović.

Kako je kazao, neophodno je riješiti i status u vezi sa finansijskom pomoći udruženju.

- Samo Banjaluka ne pomaže svoje udruženje penzionera, a svi gradovi u okruženju na godišnjem nivou pomažu pa čak i tako što šalju penzionera u banje - rekao je Uletilović. Dodao je da se oni isključivo finansiraju iz članarine, koja za iznosi tri KM, a koje penzioneri sami uplaćuju.

- Tim ne možemo da platimo sve troškove. Pokušaćemo sa gradonačelnikom da riješimo taj problem, tako da nam grad na godišnjem nivou prebaci određeni dio sredstava, da bismo mogli normalnije da funkcionišemo - kazao je Uletilović. Što se tiče najavljenih protesta, Uletilović je kazao da su od toga, za sada, odustali.

 - U razgovoru sa našim Upravnim odborom i rukovodstvom odlučili smo se da ne bi trebalo da organizujemo proteste tokom predizborne kampanje, jer bi to bilo protumačeno da stajemo na stranu neke političke partije ili više njih - rekao je Uletilović.

Podsjetio je da je Udruženje penzionera nevladina i nestranačka organizacija, u kojoj ima pripadnika različitih vjera i partija te da ne žele da se svrstavaju na bilo čiju stranu.

- Samo tražimo ono što nam pripada prema odluci Skupštine grada - zaključio je Uletilović.

Uletilović je prije nekoliko dana izjavio da će banjalučki penzioneri do kraja sedmice sačekati sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, a ukoliko do njega ne dođe, da će organizovati mirnu protestnu šetnju.

Čekanje

Zoran Uletilović kaže da su penzioneri ogorčeni, jer se na njima uvijek lome koplja.

- Za sve se ima i za sve se može, a kada su u pitanju penzioneri, uvijek se nešto čeka - rekao je Uletilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana