Пројекат "Вода 3": Идуће године воду добија 25.000 становника

Александар Стојановић
Пројекат "Вода 3": Идуће године воду добија 25.000 становника

БАЊАЛУКА - Припреме за изградњу нове водоводне и канализационе мреже за више приградских и сеоских насеља који деценијама кубуре са недостатком водом, у оквиру пројекта "Вода 3", су у пуном јеку, а први радови требали би да почну на прољеће наредне године.

Захваљујући овом пројекту биће изграђени нови, велики резервоар у насељу Старчевица, секундарна водоводна мрежа Туњице, Драгочај и Шарговац те водоводни систем Граб, а воду би требало да добије око 25.000 становника.

- Највиша кота на коју треба изаћи јесте Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока. Укључени су и водоводни систем "Бочац 3" висинска зона и сет водовода по мањачком платоу Доња Кола, Леденице-Рацуне, Кадина вода, Горњи Лусићи, Вилуси, Шипке, Цвијетићи и Павићи – казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истичући да су сви ови пројекти још прошле године утврђени као приоритети.

Пројекти из „Воде 3" биће финансирани донацијом Европске уније у износу од осам милиона КМ, за коју би требало да буде потписан споразум у септембру ове године.

-Наша очекивања су да средства буду расположива до краја текуће године, те да донатор изабере извођача радова почетком наредне године. Према овој, очекиваној динамици, у радове би ушли на прољеће идуће године са роком извршења од двије године – казао је Билчар.

Упоредо са припремама за овај пројекат, у току је завршна припремна фаза за "Воду 2", чија реализација ће почети у септембру.

- По окончању великог пројекта изградње нове водоводне и канализационе мреже уредно водоснабдијевање имаће око 40.000 домаћинстава. У договору са "Водоводом" недавно је донесена одлука да се омогући попуст за нове потрошаче од 15 одсто, а за оне који ће се преспојити на нову мрежи чак 50 одсто. Поред ових, договорили смо и субвенције за социјално угрожене породице – истакао је Билчар.

Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана