Projekat "Voda 3": Iduće godine vodu dobija 25.000 stanovnika

Aleksandar Stojanović
Projekat "Voda 3": Iduće godine vodu dobija 25.000 stanovnika

BANjALUKA - Pripreme za izgradnju nove vodovodne i kanalizacione mreže za više prigradskih i seoskih naselja koji decenijama kubure sa nedostatkom vodom, u okviru projekta "Voda 3", su u punom jeku, a prvi radovi trebali bi da počnu na proljeće naredne godine.

Zahvaljujući ovom projektu biće izgrađeni novi, veliki rezervoar u naselju Starčevica, sekundarna vodovodna mreža Tunjice, Dragočaj i Šargovac te vodovodni sistem Grab, a vodu bi trebalo da dobije oko 25.000 stanovnika.

- Najviša kota na koju treba izaći jeste Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka. Uključeni su i vodovodni sistem "Bočac 3" visinska zona i set vodovoda po manjačkom platou Donja Kola, Ledenice-Racune, Kadina voda, Gornji Lusići, Vilusi, Šipke, Cvijetići i Pavići – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističući da su svi ovi projekti još prošle godine utvrđeni kao prioriteti.

Projekti iz „Vode 3" biće finansirani donacijom Evropske unije u iznosu od osam miliona KM, za koju bi trebalo da bude potpisan sporazum u septembru ove godine.

-Naša očekivanja su da sredstva budu raspoloživa do kraja tekuće godine, te da donator izabere izvođača radova početkom naredne godine. Prema ovoj, očekivanoj dinamici, u radove bi ušli na proljeće iduće godine sa rokom izvršenja od dvije godine – kazao je Bilčar.

Uporedo sa pripremama za ovaj projekat, u toku je završna pripremna faza za "Vodu 2", čija realizacija će početi u septembru.

- Po okončanju velikog projekta izgradnje nove vodovodne i kanalizacione mreže uredno vodosnabdijevanje imaće oko 40.000 domaćinstava. U dogovoru sa "Vodovodom" nedavno je donesena odluka da se omogući popust za nove potrošače od 15 odsto, a za one koji će se prespojiti na novu mreži čak 50 odsto. Pored ovih, dogovorili smo i subvencije za socijalno ugrožene porodice – istakao je Bilčar.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana