Пројекат посвећен очувању културног насљеђа

Агенције
Пројекат посвећен очувању културног насљеђа

БАЊАЛУКА - Градска развојна агенција Бањалуке, заједно са партнерима из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Италије, Грчке и Албаније, почела је реализовање пројекта "Јачање предузетничких вјештина културне и креативне индустрије за валоризацију културног насљеђа и развој модела одрживог туризма у јадранско-јонском региону", вриједног готово два милиона евра.

Из Градске развојне агенције наводе да се пројекат финансира из "Интеррег В-Б јадранско-јонског програма сарадње" и да ће трајати 30 мјесеци. 

Директор Градске развојне агенције Марио Милановић истакао је да је циљ пројекта оснаживање туризма промоцијом културног насљеђа, уз јачање креативне компетенције културних и креативних актера који ће дефинисати нове конкурентне производе на туристичком тржишту, саопштено је из те агенције. 

"Циљ је и да се искористе потенцијали културних и креативних индустрија за побољшање туристичке понуде", навео је Милановић. 

Он је указао да ће се током реализације овог трогодишњег пројекта, у сарадњи са партнерима из више земаља, ојачати могућности предузетника који развијају услуге и производе у култури и креативној индустрији. 

"Наше културно насљеђе користићемо за развој додатне вриједности нових производа. Партнери ће креирати и регионалну мрежу за пословно повезивање и размјену искустава између локалних креативних тимова који подржавају развој нових пословних модела, валоризацију културног насљеђа и подршку реализацији локалних иницијатива за развој нових производа", истакао је Милановић. 

Он је додао да ће корист од овог пројекта имати нове стартап фирме, оператери у туризму, креатори политика и носиоци иновација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана