Projekat posvećen očuvanju kulturnog nasljeđa

Agencije
Projekat posvećen očuvanju kulturnog nasljeđa

BANjALUKA - Gradska razvojna agencija Banjaluke, zajedno sa partnerima iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke i Albanije, počela je realizovanje projekta "Jačanje preduzetničkih vještina kulturne i kreativne industrije za valorizaciju kulturnog nasljeđa i razvoj modela održivog turizma u jadransko-jonskom regionu", vrijednog gotovo dva miliona evra.

Iz Gradske razvojne agencije navode da se projekat finansira iz "Interreg V-B jadransko-jonskog programa saradnje" i da će trajati 30 mjeseci. 

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović istakao je da je cilj projekta osnaživanje turizma promocijom kulturnog nasljeđa, uz jačanje kreativne kompetencije kulturnih i kreativnih aktera koji će definisati nove konkurentne proizvode na turističkom tržištu, saopšteno je iz te agencije. 

"Cilj je i da se iskoriste potencijali kulturnih i kreativnih industrija za poboljšanje turističke ponude", naveo je Milanović. 

On je ukazao da će se tokom realizacije ovog trogodišnjeg projekta, u saradnji sa partnerima iz više zemalja, ojačati mogućnosti preduzetnika koji razvijaju usluge i proizvode u kulturi i kreativnoj industriji. 

"Naše kulturno nasljeđe koristićemo za razvoj dodatne vrijednosti novih proizvoda. Partneri će kreirati i regionalnu mrežu za poslovno povezivanje i razmjenu iskustava između lokalnih kreativnih timova koji podržavaju razvoj novih poslovnih modela, valorizaciju kulturnog nasljeđa i podršku realizaciji lokalnih inicijativa za razvoj novih proizvoda", istakao je Milanović. 

On je dodao da će korist od ovog projekta imati nove startap firme, operateri u turizmu, kreatori politika i nosioci inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana