Привремени катанац на 17 локала у Бањалуци

Јасмина Перишић
Привремени катанац на 17 локала у Бањалуци

Бањалука - Због неиздавања фискалних рачуна инспектори Пореске управе РС ставили су протеклог мјесеца катанац на 17 кафића, бутика, продавница и других пословних објеката.

Поред забране рада на период од 15 дана, пореским обвезницима издали су и прекршајне налоге у укупној вриједности од 19.000 КМ, потврђено је у Пореској управи РС.

Још су додали да ће с циљем поштовања законских прописа и обавезе издавања фискалних рачуна наставити још интензивније контроле.

- Само у току прошлог мјесеца извршили смо 65 контрола на подручју града и код 18 пореских обвезника уочили неправилности. Издали смо 23 прекршајна налога и привремено затворили 17 објеката. Ако се осврнемо на читаву ову годину, не рачунајући новембар који је тек почео, привремену забрану рада изрекли смо за 60 пословних објеката - рекли су у Пореској управи РС.

Додали су да током ове године истим пореским обвезницима нису више пута изрицане мјере забране рада.

- Поред забране пословања, изрицали смо и оштре новчане казне. Пореским обвезницима који нису поштовали прописе издавали смо прекршајне налоге на износ од 500 КМ, предузећима 2.000 КМ, а за одговорна лица у тим фирмама 500 КМ - казали су у Пореској управи РС.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму РС Жељко Татић слаже се да угоститељи као и сви други треба да поштују закон.

- Треба казнити високим новчаним казнама све оне који не поштују закон, али затварање кафића је најгора могућа мјера, јер тако губимо сви, од радника који остају без плата и доприноса до државе и буџета који ти порески обвезници пуне - рекао је Татић.

Мјештанин Борика Саша Грмуша каже да често пије кафу по градским кафићима и углавном добија фискалне рачуне, али да је увече стање другачије.

- По дану је ситуација колико-толико уређена. Најгоре је у ноћним сатима када се пије алкохол и праве већи цехови. Тада конобари углавном не доносе рачун већ произвољно лупају цијену, па ко се упеца. Скоро стално платим више од попијеног, али немам снаге да се с њима расправљам. Сматрам да би увече требало да буду повећане контроле, а нарочито по клубовима - казао је Грмуша.

Угоститељски објекти

На списку Пореске управе налази се 60 угоститељских и трговачких објеката којима је био забрањен рад током ове године. Тако су привремено били затворени кафићи: "Задатак", "Кабаре", "Кафаница", "Миленијум", "Вегас", "Вајлд роуз", "Театар", "Цепелин" и "Вимблдон", роштиљница "Плава лагуна", Ноћни клуб "ДКЦ Инцел", бутик "Браво", златара "Шарм" и бројни други локали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана