Приватизована укупно 134 бањалучка предузећа

Srna
Приватизована укупно 134 бањалучка предузећа

БАЊАЛУКА - Од 185 бањалучких предузећа предвиђених за приватизацију за која је утврђен метод готовинске продаје државног капитала, у протеклих 18 година приватизована су укупно 134 или 72,43 одсто, резултати су процеса приватизације државног капитала у предузећима које публикује Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске. Приход остварен продајом државног капитала 134 бањалучка предузећа износи 1.373.677.195 КМ, наведено је у информацији о стању у привреди и запошљавању у граду Бањалуци градског Одјељења за привреду.

 

Из Одјељења наводе да су у посљедњих шест година резултати приватизације садржани у приходу од продаје акција девет бањалучких предузећа, чијим се акцијама трговало на Бањалучкој берзи у редовном берзанском пословању или путем аукција.

"Сагледавањем прегледа неприватизованих предузећа из базе ИРБ-а утврђено је да су у регистру ИРБ-а 22 неприватизована бањалучка предузећа", наведено је у овој информацији.

Одлуком Владе Републике Српске од 30. новембра 2017. године 18 предузећа у Српској одређено је предузећима од стратешког значаја за Републику, чији државни капитал до даљег неће бити предмет приватизације.

"На наведеној листи је и осам предузећа чије је сједиште у Бањалуци, и то предузећа Индустријске плантаже, Аеродроми Републике Српске, Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске, Јавно предузеће Путеви Републике Српске, Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске, Лутрија Републике Српске, Ветеринарско-сточарски центар и Космос", наведено је у тој одлуци.

У информацији о стању у привреди и запошљавању у Бањалуци је наведено да је да су планом приватизације ИРВ-а за 2018. годину, са стањем мај 2020. године, за продају предвиђена бањалучка предузећа "Космос" /100 одсто државног капитала-стратешко/ и "Крајинапетрол" /42,27 одсто државног капитала-берза/".

У информацији је истакнуто да је пет неприватизованих бањалучких предузећа под дугогодишњим стечајем, а да је над једним окончан поступак ликвидације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана