Privatizovana ukupno 134 banjalučka preduzeća

Srna
Privatizovana ukupno 134 banjalučka preduzeća

BANjALUKA - Od 185 banjalučkih preduzeća predviđenih za privatizaciju za koja je utvrđen metod gotovinske prodaje državnog kapitala, u proteklih 18 godina privatizovana su ukupno 134 ili 72,43 odsto, rezultati su procesa privatizacije državnog kapitala u preduzećima koje publikuje Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske. Prihod ostvaren prodajom državnog kapitala 134 banjalučka preduzeća iznosi 1.373.677.195 KM, navedeno je u informaciji o stanju u privredi i zapošljavanju u gradu Banjaluci gradskog Odjeljenja za privredu.

 

Iz Odjeljenja navode da su u posljednjih šest godina rezultati privatizacije sadržani u prihodu od prodaje akcija devet banjalučkih preduzeća, čijim se akcijama trgovalo na Banjalučkoj berzi u redovnom berzanskom poslovanju ili putem aukcija.

"Sagledavanjem pregleda neprivatizovanih preduzeća iz baze IRB-a utvrđeno je da su u registru IRB-a 22 neprivatizovana banjalučka preduzeća", navedeno je u ovoj informaciji.

Odlukom Vlade Republike Srpske od 30. novembra 2017. godine 18 preduzeća u Srpskoj određeno je preduzećima od strateškog značaja za Republiku, čiji državni kapital do daljeg neće biti predmet privatizacije.

"Na navedenoj listi je i osam preduzeća čije je sjedište u Banjaluci, i to preduzeća Industrijske plantaže, Aerodromi Republike Srpske, Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske, Javno preduzeće Putevi Republike Srpske, Javno preduzeće Autoputevi Republike Srpske, Lutrija Republike Srpske, Veterinarsko-stočarski centar i Kosmos", navedeno je u toj odluci.

U informaciji o stanju u privredi i zapošljavanju u Banjaluci je navedeno da je da su planom privatizacije IRV-a za 2018. godinu, sa stanjem maj 2020. godine, za prodaju predviđena banjalučka preduzeća "Kosmos" /100 odsto državnog kapitala-strateško/ i "Krajinapetrol" /42,27 odsto državnog kapitala-berza/".

U informaciji je istaknuto da je pet neprivatizovanih banjalučkih preduzeća pod dugogodišnjim stečajem, a da je nad jednim okončan postupak likvidacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana