Природне љепоте све ближе посјетиоцима: Унапријеђена туристичка понуда Крупе на Врбасу

Катарина Шапоња
Природне љепоте све ближе посјетиоцима: Унапријеђена туристичка понуда Крупе на Врбасу

Бајковите љепоте Крупе на Врбасу сада су још приступачније туристима захваљујући кју-ар кодовима који су постављени у оквиру реализације активности “Вија Динарика - 30 локација које морате видјети”.

Ова технологија омогућава посјетиоцима да једноставно скенирањем кју-ар кодова добију све важне информације о атракцијама и природним љепотама које их окружују.  Скенирањем кодова постављених на кључним локацијама слива ријеке Врбас туристи могу сазнати занимљиве детаље о историји, природним знаменитостима и туристичким садржајима.

Ова активност реализована је путем Туристичке организације града Бањалука, чији је самостални стручни сарадник Младен Шукало, појаснио за “Глас Српске” шта представља “Вија Динарика” пројекат.

- То је регионални пројекат који има циљ да побољша услове и понуде у вези са активним туризмом, односно туризмом на отвореном, на подручју Динарида који се протежу од Словеније до Албаније - истакао је Шукало.

Он је додао да “Вија Динарика” укључује три руте за обилазак Динарских планина. Прва је зелена која обухвата зелени појас, односно сјеверни дио тог динарског ланца, друга је бијела рута која повезује највише врхове ових планина те трећа, плава рута која се протеже уз Јадранско море.

- Један дио ових рута везан за зелени пут, обухвата и територију града Бањалуке, од кањона Тијесно, Крупе на Врбасу, те Љубачева што нашу земљу чини значајном за развој туризма на отвореном - рекао је Шукало.

Пројекат “Вија Динарика” реализован је у сарадњи са Планинарским друштвом “Козара”, а обухвата 30 локација међу којима су Национални парк “Сутјеска”, Бјелашница, Влашић, Прокошко језеро, водопад Кравица, мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду те Ливно поље.

- Евидентно је да Бањалука сваке године биљежи повећан број долазака и ноћења, с брзим опоравком од пандемије вируса корона те смо прошле године престигли вриједност из претпандемијских година што се тиче броја туриста - појаснио је Шукало.

Он је нагласио да више од 85 одсто територије Бањалуке чини рурално подручје, што представља велики потенцијал за развој туризма. Најавио је и планове за уређење Крупе на Врбасу, која је проглашена најљепшим селом у БиХ, а недавно је уврштена и у међународну асоцијацију најљепших села те у програм Свјетске туристичке организације.

Открио је да се у пројекат уређења убрајају слапови, воденице, Гребен град, паркинг-простори, стазе које повезују одређене мотиве те тоалети.

- Такође, планирамо уредити и десну страна обале ријеке Врбас, која спада у “Вија Динарика” зону, а то је стаза која повезује Карановац са Крупом на Врбасу, која пролази обронцима десне стране кањона Тијесно са неколико видиковаца на сам кањон и ову ријеку - казао је Шукало.

Шукало је закључио да ће ове активности додатно унаприједити туристичку слику Бањалуке и учинити је још привлачнијом за домаће и стране туристе.

Апликација

Путем телефона, очитавањем и активацијом кју-ар кода посјетиоци ће бити у прилици на брз и савремен начин добију информације, између осталог о културно-историјским споменицима, вјерским објектима и природним атракцијама. Основна функција овог кода је линк који посјетиоце одведе до веб-странице са више информација о одређеној локацији. 

- Уколико ових дана планирате у Крупу на Врбасу обавезно скенирајте кју-ар кодове - истакли су из Туристичке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана