Prirodne ljepote sve bliže posjetiocima: Unaprijeđena turistička ponuda Krupe na Vrbasu

Katarina Šaponja
Prirodne ljepote sve bliže posjetiocima: Unaprijeđena turistička ponuda Krupe na Vrbasu

Bajkovite ljepote Krupe na Vrbasu sada su još pristupačnije turistima zahvaljujući kju-ar kodovima koji su postavljeni u okviru realizacije aktivnosti “Vija Dinarika - 30 lokacija koje morate vidjeti”.

Ova tehnologija omogućava posjetiocima da jednostavno skeniranjem kju-ar kodova dobiju sve važne informacije o atrakcijama i prirodnim ljepotama koje ih okružuju.  Skeniranjem kodova postavljenih na ključnim lokacijama sliva rijeke Vrbas turisti mogu saznati zanimljive detalje o istoriji, prirodnim znamenitostima i turističkim sadržajima.

Ova aktivnost realizovana je putem Turističke organizacije grada Banjaluka, čiji je samostalni stručni saradnik Mladen Šukalo, pojasnio za “Glas Srpske” šta predstavlja “Vija Dinarika” projekat.

- To je regionalni projekat koji ima cilj da poboljša uslove i ponude u vezi sa aktivnim turizmom, odnosno turizmom na otvorenom, na području Dinarida koji se protežu od Slovenije do Albanije - istakao je Šukalo.

On je dodao da “Vija Dinarika” uključuje tri rute za obilazak Dinarskih planina. Prva je zelena koja obuhvata zeleni pojas, odnosno sjeverni dio tog dinarskog lanca, druga je bijela ruta koja povezuje najviše vrhove ovih planina te treća, plava ruta koja se proteže uz Jadransko more.

- Jedan dio ovih ruta vezan za zeleni put, obuhvata i teritoriju grada Banjaluke, od kanjona Tijesno, Krupe na Vrbasu, te Ljubačeva što našu zemlju čini značajnom za razvoj turizma na otvorenom - rekao je Šukalo.

Projekat “Vija Dinarika” realizovan je u saradnji sa Planinarskim društvom “Kozara”, a obuhvata 30 lokacija među kojima su Nacionalni park “Sutjeska”, Bjelašnica, Vlašić, Prokoško jezero, vodopad Kravica, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu te Livno polje.

- Evidentno je da Banjaluka svake godine bilježi povećan broj dolazaka i noćenja, s brzim oporavkom od pandemije virusa korona te smo prošle godine prestigli vrijednost iz pretpandemijskih godina što se tiče broja turista - pojasnio je Šukalo.

On je naglasio da više od 85 odsto teritorije Banjaluke čini ruralno područje, što predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma. Najavio je i planove za uređenje Krupe na Vrbasu, koja je proglašena najljepšim selom u BiH, a nedavno je uvrštena i u međunarodnu asocijaciju najljepših sela te u program Svjetske turističke organizacije.

Otkrio je da se u projekat uređenja ubrajaju slapovi, vodenice, Greben grad, parking-prostori, staze koje povezuju određene motive te toaleti.

- Takođe, planiramo urediti i desnu strana obale rijeke Vrbas, koja spada u “Vija Dinarika” zonu, a to je staza koja povezuje Karanovac sa Krupom na Vrbasu, koja prolazi obroncima desne strane kanjona Tijesno sa nekoliko vidikovaca na sam kanjon i ovu rijeku - kazao je Šukalo.

Šukalo je zaključio da će ove aktivnosti dodatno unaprijediti turističku sliku Banjaluke i učiniti je još privlačnijom za domaće i strane turiste.

Aplikacija

Putem telefona, očitavanjem i aktivacijom kju-ar koda posjetioci će biti u prilici na brz i savremen način dobiju informacije, između ostalog o kulturno-istorijskim spomenicima, vjerskim objektima i prirodnim atrakcijama. Osnovna funkcija ovog koda je link koji posjetioce odvede do veb-stranice sa više informacija o određenoj lokaciji. 

- Ukoliko ovih dana planirate u Krupu na Vrbasu obavezno skenirajte kju-ar kodove - istakli su iz Turističke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana