Принцеза Бањалука пронашла пут  до најмлађих 

Д. Б.
Принцеза Бањалука пронашла пут  до најмлађих 

БАЊАЛУКА - У изложби "Деконструкција Приче о принцези Бањалуци" и радионицама за дјецу у протекла два и по мјесеца уживале су стотине основаца и ученика Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слуха и говора из Бањалуке, а посебан значај поставке је што је била прилагођена и особама са потешкоћама у читању кроз легенде на Брајевом писму.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС, у којој је изложбу погледало више од 350 посјетилаца, саопштила је да су васпитачи и наставници препознали љепоту саме бајке која, поред принцезе назване по граду Бањалуци, говори и о неименованом принцу који савладава различите препреке како би дошао до своје љубљене.

- Ријеч је о другој самосталној изложби библиотеке која је организована у сарадњи са Удружењем лектора Републике Српске. "Деконструкција Приче о принцези Бањалуци" или, боље речено, рекреирање једне необичне бајке која је нашла пут и до читалаца урађено је с јединственим циљем да се утврди зашто се јунакиња једне пољске бајке у оригиналу написане у стиху  из 17. вијека зове Бањалука, односно шта је навело аутора Хјеронима Морштина да принцезу назове по нашем граду - саопштено је из ове библиотеке.

Додају да су малишани учествовали у добро осмишљеним и креативним радионицама на којима се причало о принцези Бањалуци, различитим аспектима бајке, али и изван оквира о Брајевом писму и о томе како читају слијепе и слабовиде особе.

- Посебан успјех изложбе, захваљујући залагању предсједнице Удружења лектора РС Александре Савић, огледа се и у томе да је "Прича о принцези Бањалуци" ушла у мјесечни програм три продужена боравка на подручју нашег града - истакнуто је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана