Princeza Banjaluka pronašla put  do najmlađih 

D. B.
Princeza Banjaluka pronašla put  do najmlađih 

BANjALUKA - U izložbi "Dekonstrukcija Priče o princezi Banjaluci" i radionicama za djecu u protekla dva i po mjeseca uživale su stotine osnovaca i učenika Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora iz Banjaluke, a poseban značaj postavke je što je bila prilagođena i osobama sa poteškoćama u čitanju kroz legende na Brajevom pismu.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, u kojoj je izložbu pogledalo više od 350 posjetilaca, saopštila je da su vaspitači i nastavnici prepoznali ljepotu same bajke koja, pored princeze nazvane po gradu Banjaluci, govori i o neimenovanom princu koji savladava različite prepreke kako bi došao do svoje ljubljene.

- Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi biblioteke koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem lektora Republike Srpske. "Dekonstrukcija Priče o princezi Banjaluci" ili, bolje rečeno, rekreiranje jedne neobične bajke koja je našla put i do čitalaca urađeno je s jedinstvenim ciljem da se utvrdi zašto se junakinja jedne poljske bajke u originalu napisane u stihu  iz 17. vijeka zove Banjaluka, odnosno šta je navelo autora Hjeronima Morština da princezu nazove po našem gradu - saopšteno je iz ove biblioteke.

Dodaju da su mališani učestvovali u dobro osmišljenim i kreativnim radionicama na kojima se pričalo o princezi Banjaluci, različitim aspektima bajke, ali i izvan okvira o Brajevom pismu i o tome kako čitaju slijepe i slabovide osobe.

- Poseban uspjeh izložbe, zahvaljujući zalaganju predsjednice Udruženja lektora RS Aleksandre Savić, ogleda se i u tome da je "Priča o princezi Banjaluci" ušla u mjesečni program tri produžena boravka na području našeg grada - istaknuto je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana