Прихватни центар на Паприковцу пружа уточиште: Оброк и удобан кревет пронашло шест бескућника

Сара Бојанић
Прихватни центар на Паприковцу пружа уточиште: Оброк и удобан кревет пронашло шест бескућника

БАЊАЛУКА - Људи без крова над главом уточиште и топао кревет, умјесто на улицама и клупама, често проналазе у Прихватној јединици за бескућнике, која дјелује у склопу Геронтолошког центра на Паприковцу.

Капацитет Прихватне јединице је осам лежаја, а неријетко се дешава да због временских непогода сви буду попуњени, казали су за “Глас Српске” из Геронтолошког центра.

- У Прихватном центру за бескућнике тренутно је збринуто шест лица затечених у скитњи, а зими је тај број знатно већи - казали су из Геронтолошког центра.

Нагласили су да су у овој установи најчешће збринуте особе са друштвено неприхватљивим понашањем.

- Уточиште углавном траже лица склона алкохолу, просјачењу, наркоманији, те особе са проблемима у менталном здрављу - нагласили су из ове установе.

Додали су да је најчешће ријеч о лицима старости од пунољетства до треће животне доби.

- Особе затечене у скитњи у Прихватном центру бораве привремено, најчешће од пет до седам дана. Уколико имају подршку породице, враћају се у породично окружење, а ако су у стању социјалне потребе, долази до трајног смјештаја - рекли су из Геронтолошког центра.

Додали су да ова лица најчешће немају породицу или неког ко би се бринуо о њима, те да постају стални корисници.

- Ако особа затечена у скитњи није из наше општине, усмјеримо је према локалној заједници којој припада. Најбитније нам је да таква лица буду збринута на најбољи могући начин - истакли су из ове установе.

Нагласили су да је потребан налаз љекара којим се лице упућује у Прихватну станицу.

- Када се лице затекне у скитњи, полиција га одвози у Станицу хитне помоћи, гдје се након процјене љекара упућује или на хоспитализацију или у Прихватну станицу - појаснили су из Геронтолошког центра.

Из Геронтолошког центра су нагласили да је ова процедура регулисана Протоколом о сарадњи за смјештај лица затечених у скитњи, који су потписали Центар за социјални рад Бањалука, Станица хитне медицинске помоћи, Министарство унутрашњих послова и Геронтолошки центар Бањалука.

Установа

Овај модерно уређени простор има осам лежаја распоређених у три собе, двије трокреветне и једну двокреветну.

- Свака соба има купатило, а ту су и дневни боравак и кухиња - казали су у Геронтолошком центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана