Prihvatni centar na Paprikovcu pruža utočište: Obrok i udoban krevet pronašlo šest beskućnika

Sara Bojanić
Prihvatni centar na Paprikovcu pruža utočište: Obrok i udoban krevet pronašlo šest beskućnika

BANjALUKA - Ljudi bez krova nad glavom utočište i topao krevet, umjesto na ulicama i klupama, često pronalaze u Prihvatnoj jedinici za beskućnike, koja djeluje u sklopu Gerontološkog centra na Paprikovcu.

Kapacitet Prihvatne jedinice je osam ležaja, a nerijetko se dešava da zbog vremenskih nepogoda svi budu popunjeni, kazali su za “Glas Srpske” iz Gerontološkog centra.

- U Prihvatnom centru za beskućnike trenutno je zbrinuto šest lica zatečenih u skitnji, a zimi je taj broj znatno veći - kazali su iz Gerontološkog centra.

Naglasili su da su u ovoj ustanovi najčešće zbrinute osobe sa društveno neprihvatljivim ponašanjem.

- Utočište uglavnom traže lica sklona alkoholu, prosjačenju, narkomaniji, te osobe sa problemima u mentalnom zdravlju - naglasili su iz ove ustanove.

Dodali su da je najčešće riječ o licima starosti od punoljetstva do treće životne dobi.

- Osobe zatečene u skitnji u Prihvatnom centru borave privremeno, najčešće od pet do sedam dana. Ukoliko imaju podršku porodice, vraćaju se u porodično okruženje, a ako su u stanju socijalne potrebe, dolazi do trajnog smještaja - rekli su iz Gerontološkog centra.

Dodali su da ova lica najčešće nemaju porodicu ili nekog ko bi se brinuo o njima, te da postaju stalni korisnici.

- Ako osoba zatečena u skitnji nije iz naše opštine, usmjerimo je prema lokalnoj zajednici kojoj pripada. Najbitnije nam je da takva lica budu zbrinuta na najbolji mogući način - istakli su iz ove ustanove.

Naglasili su da je potreban nalaz ljekara kojim se lice upućuje u Prihvatnu stanicu.

- Kada se lice zatekne u skitnji, policija ga odvozi u Stanicu hitne pomoći, gdje se nakon procjene ljekara upućuje ili na hospitalizaciju ili u Prihvatnu stanicu - pojasnili su iz Gerontološkog centra.

Iz Gerontološkog centra su naglasili da je ova procedura regulisana Protokolom o saradnji za smještaj lica zatečenih u skitnji, koji su potpisali Centar za socijalni rad Banjaluka, Stanica hitne medicinske pomoći, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Gerontološki centar Banjaluka.

Ustanova

Ovaj moderno uređeni prostor ima osam ležaja raspoređenih u tri sobe, dvije trokrevetne i jednu dvokrevetnu.

- Svaka soba ima kupatilo, a tu su i dnevni boravak i kuhinja - kazali su u Gerontološkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana