Прича о Сафикади недовољно искоришћена: Парк љубави мртво слово на папиру

Јасмина Салопек
Прича о Сафикади недовољно искоришћена: Парк љубави мртво слово на папиру

БАЊАЛУКА - Парк љубави, који би био посвећен Сафикади и њеној причи о неузвраћеној љубави за сада је само мртво слово на папиру па су у Туристичкој организацији града (ТОБЛ) приморани да најпознатију бањалучку легенду промовишу и чувају од заборава путем друштвених мрежа.

ТОБЛ је урадио само идејни пројекат у форми пројектног задатка и заговарао изградњу парка љубави посвећеног бањалучкој легенди, али од тог корака се није отишло даље.

Неколико стотина људи дневно прође крај Сафикадиног гроба, а да га и не примијети, а они којима западне за око уоче само фотографију која не приказује реалистичан изглед младе и лијепе Бањалучанке каква је била Сафикада, већ представља имагинацију дјевојке из периода у којем се све десило.

- Пројекат је уврштен у Стратегију развоја града 2018 - 2027. кроз програм "Унапређење туристичке инфраструктуре". Очекујемо од града да буде носилац активности, јер се ради о капиталној инвестицији - рекао је за "Глас Српске" самостални стручни сарадник ТОБЛ-а Младен Шукало.

Нагласио је да се ТОБЛ труди да легенду о Сафикади и споменик промовише путим друштвених мрежа, штампане публикације, интернет страница, као и интерпретације на лицу мјеста за медије, туроператере и туристе.

Сафикада и њена животна прича одувијек су имали посебно мјесто у срцима Бањалучана па је њен гроб временом постао љубавно светилиште. На њему многе младе дјевојке запале свијећу за срећу у љубави.

Бањалучани сматрају да је ова позната легенда мало искоришћена као туристичка атракција, а Шукало истиче да због тога и заговарају изградњу парка љубави и попратних садржаја који би омогућили много бољу промоцију и интерпретацију ове бањалучке легенде.

- Оснивање Јавне установе "Тврђава Кастел" допринијело би већој бризи о споменику Сафикади и његовом унапређењу, као интегралном дијелу Кастела са којим је повезана и кроз легенду - каже Шукало.

Према његовим ријечима, Сафикадин гроб је под заштитом и није могуће обављати никакве радове без сагласности Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС.

- Такође споменик је наслоњен на објекат у приватном власништву, а идеја је да буде направљен нови на другој локацији, као што је плато испред западне капије тврђаве Кастел, гдје је по легенди, након удара топовског ђулета, пало Сафикадино тијело, а затим се откотрљало на мјесто данашњег споменика - појаснио је Шукало.

Истиче да парк љубави на тој локацији није предвиђен пројектом обнове тврђаве Кастел па би се у том случају морао мијењати пројекат, а алтернативна локација је парк иза "Крајишке куће".

Легенда

Бањалучка легенда о Сафикади говори о дјевојци која је због неостварене љубави према војнику који је служио у оближњој бањалучкој тврђави Кастел одузела себи живот. Према неким изворима Сафикада је стала пред топ који је сваког дана салвом означавао подне. Друга легенда говори о томе да се оглушила на заповијед аустроугарског војника о забрани уласка у тврђаву и да је страдала због свог пркоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана