Priča o Safikadi nedovoljno iskorišćena: Park ljubavi mrtvo slovo na papiru

Jasmina Salopek
Priča o Safikadi nedovoljno iskorišćena: Park ljubavi mrtvo slovo na papiru

BANjALUKA - Park ljubavi, koji bi bio posvećen Safikadi i njenoj priči o neuzvraćenoj ljubavi za sada je samo mrtvo slovo na papiru pa su u Turističkoj organizaciji grada (TOBL) primorani da najpoznatiju banjalučku legendu promovišu i čuvaju od zaborava putem društvenih mreža.

TOBL je uradio samo idejni projekat u formi projektnog zadatka i zagovarao izgradnju parka ljubavi posvećenog banjalučkoj legendi, ali od tog koraka se nije otišlo dalje.

Nekoliko stotina ljudi dnevno prođe kraj Safikadinog groba, a da ga i ne primijeti, a oni kojima zapadne za oko uoče samo fotografiju koja ne prikazuje realističan izgled mlade i lijepe Banjalučanke kakva je bila Safikada, već predstavlja imaginaciju djevojke iz perioda u kojem se sve desilo.

- Projekat je uvršten u Strategiju razvoja grada 2018 - 2027. kroz program "Unapređenje turističke infrastrukture". Očekujemo od grada da bude nosilac aktivnosti, jer se radi o kapitalnoj investiciji - rekao je za "Glas Srpske" samostalni stručni saradnik TOBL-a Mladen Šukalo.

Naglasio je da se TOBL trudi da legendu o Safikadi i spomenik promoviše putim društvenih mreža, štampane publikacije, internet stranica, kao i interpretacije na licu mjesta za medije, turoperatere i turiste.

Safikada i njena životna priča oduvijek su imali posebno mjesto u srcima Banjalučana pa je njen grob vremenom postao ljubavno svetilište. Na njemu mnoge mlade djevojke zapale svijeću za sreću u ljubavi.

Banjalučani smatraju da je ova poznata legenda malo iskorišćena kao turistička atrakcija, a Šukalo ističe da zbog toga i zagovaraju izgradnju parka ljubavi i popratnih sadržaja koji bi omogućili mnogo bolju promociju i interpretaciju ove banjalučke legende.

- Osnivanje Javne ustanove "Tvrđava Kastel" doprinijelo bi većoj brizi o spomeniku Safikadi i njegovom unapređenju, kao integralnom dijelu Kastela sa kojim je povezana i kroz legendu - kaže Šukalo.

Prema njegovim riječima, Safikadin grob je pod zaštitom i nije moguće obavljati nikakve radove bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

- Takođe spomenik je naslonjen na objekat u privatnom vlasništvu, a ideja je da bude napravljen novi na drugoj lokaciji, kao što je plato ispred zapadne kapije tvrđave Kastel, gdje je po legendi, nakon udara topovskog đuleta, palo Safikadino tijelo, a zatim se otkotrljalo na mjesto današnjeg spomenika - pojasnio je Šukalo.

Ističe da park ljubavi na toj lokaciji nije predviđen projektom obnove tvrđave Kastel pa bi se u tom slučaju morao mijenjati projekat, a alternativna lokacija je park iza "Krajiške kuće".

Legenda

Banjalučka legenda o Safikadi govori o djevojci koja je zbog neostvarene ljubavi prema vojniku koji je služio u obližnjoj banjalučkoj tvrđavi Kastel oduzela sebi život. Prema nekim izvorima Safikada je stala pred top koji je svakog dana salvom označavao podne. Druga legenda govori o tome da se oglušila na zapovijed austrougarskog vojnika o zabrani ulaska u tvrđavu i da je stradala zbog svog prkosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana