Превозници одбили да снизе цијену карте, тврде да им је угрожено пословање

ГС
Превозници одбили да снизе цијену карте, тврде да им је угрожено пословање

БАЊАЛУКА - Представници превозничких предузећа који обављају јавни превоз на подручју Бањалуке одбили су данас захтјев Градске управе за снижење цијене градског превоза са садашње цијене од 1,8 КМ за појединачну карту.

Иако је у протекла два мјесеца цијена горива пала на свега 1,5 КМ, превозници су се на данашњем састанку са делегацијом Градске управе успротивили захтјеву Града за снижењем цијене превоза, објавиле су "Независне".

Према важећем протоколу са превозницима, који је потписао бивши градоначелник Слободан Гаврановић, Град и превозници улазе у у преговоре сваки пут кад дође до осцилације цијене нафтних деривата у износу већем од 15 одсто у односу кад је посљедњи пут утврђена цијена превоза. Мада су представници Града изнијели аргумент да је у посљедња два мјесеца цијена горива пала за чак 35 одсто, они су одбили овај захтјев уз образложење да им се сада уопште не исплати радити у овим околностима и затражили и додатне субвенције.

Директор "Аутопревоза", Дејан Мијић је рекао да превозницима у граду није драго што су морали одбити инцијативу града, али да у овим условима не могу да је прихвате и одступе од својих захтјева.

- Као што ни Градска управа није задовољна уговором који је потписан у вријеме градоначелника Гаврановића нисмо ни ми, јер је ту предвиђена само корекција цијене нафте, када се очекивало да она никада неће порасти од оне максималне цијене - рекао је Мијић.

Додао је да су превозници у међувремену били суочени са огромним повећањем трошкова, као што су повећања плата и свих других трошкова одржавања и улагања у возила.

- Гледајући само цијену горива, ни то није реална цијена већ цијена која је била када је град покренуо ову иницијативу и она је сада пуно већа, а до краја мјесеца, посебно након укидања ванредног стања и престанку Уредбе о ограничењу маржи за гориво, очекује се још драстичнији скок цијена нафте - казао је Мијић.

Истакао је да је оно што превозници већ годинама од града траже субвенција јавног превоза, јер је према његовим ријечима у овим условима немогуће позитивно пословати.

- Бањалука је једини град у РС који има развијен градски јавни превоз. Ми од града тражимо субвенције, макар у овом кризном периоду, за оне социјалне категорије грађана, јер ми већ годинама самостално субвенционишемо резлику до економске цијене ових категорија грађана, као што су пензионери, ђаци, борачке категорије, особе са инвалидитетом и слабовиде особе - објаснио је Мијић.

Закључио је да је град свјестан проблема, те да уколико се настави овакав притисак на превознике доводи се у питање опстанак градског јавног превоза и предузећа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана