Превенција кључ здравља

Милош Васиљевић
Превенција кључ здравља

БАЊАЛУКА - Дом здравља у Бањалуци од јуче је и званично богатији за Центар за промоцију здравља и превенцију болести, једини оваквог типа у Српској, који ће бити од великог значаја, посебно узимајући у обзир да пролази пандемија вируса корона, те је сада доступан здравствени систем као прије пошасти која је захватила цијели свијет.

Промоција и превенција кључни су како би становништво било што здравије, а на здравље се мора мислити прије одласка у здравствене установе, заједничка је порука са састанка из Дома здравља у највећем граду Српске.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић казала је да су овакви центри и те како значајни за промоцију здравља и превенцију болести, те како је право задовољство да је ова здравствена установа прва кренула у заједничку мисију.

- Познато је да је Министарство здравља и социјалне заштите РС лани, али и ове године, радило измјену Закона о здравственој заштити и у том закону је предвиђено постојање центара у којима би радили мултидисциплинарни тимови. Ми смо у Дому здравља основали центар који има одређене задатке превенције болести, али и промоције здравља и здравствено-васпитног рада - рекла је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, ослонили су се и на пројекат “За твоје добро” који су започели још 2019. године уз помоћ града Бањалука.

- Још тада смо закључили, што се превентивних активности тиче, да стање није на задовољавајућем нивоу. У претходне двије године открили смо велики број болести путем превентивних прегледа, а с обзиром да је била пандемија вируса корона грађани нису могли да приступе здравственом систему јер све је било подређено борби против корона вируса - истакла је Тодоровићева.

Неће изостати ни подршка ресорног министарства каже помоћница министра за јавно здравство, међународне односе и европске интеграције Амела Лолић.

  - Ово је први Дом здравља који је кренуо у оснивање центра. Промоција и превенција не коштају тако пуно, само траже много ентузијазма и енергије. Припремали смо неке нове начине организације здравства који би били у доброј мјери усмјерени на промоцију и превенцију - истакла је помоћница министра Амела Лолић.

Декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић нагласио је да је немјерљива важност овог центра, те се у будућности нада да ће и остали домови здравља, посебно у већим градовима кренути сличним путем.

- Како је “ковид” почео да јењава стварају се услови да се враћамо нормалном животу. Дом здравља Бањалука као највећи у Српској, који је и наставна база Медицинског факултета, упустио се у револуционаран искорак који ће бити примјер осталим домовима здравља у Српској да формирају овакве центре - рекао је Шкрбић.

Наглашава да је превенција значајна и због тога је ово један вид сигурности за суграђане.

- Коначно се почело са остваривањем наше тежње и идеје које смо започели прије десетак година да покренемо питање здравља у заједници и да то рјешавамо на свеобухватан начин. Свједоци смо да на здравље мислимо тек онда када се разболимо и по дефиницији наши домови здравља и све здравствене установе усмјерене су на болест, а не на здравље - казао је Шкрбић.

Невладин сектор

У име особа обољелих од дијабетеса и невладиног сектора, као партнер састанку присуствовала је и предсједница Удружења особа обољелих од дијабетеса “Дијабет Но.1” Јелена Шкрбић Радић.

- Морам да захвалим Дому здравља што су препознали  сарадњу са невладиним сектором али и удружењима грађана. Неопходно је да домови здравља имају овакве центре, колико је битна превенција толико је и едукација, како код младих тако и одраслих - казала је Шкрбић Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана