Prevencija ključ zdravlja

Miloš Vasiljević
Prevencija ključ zdravlja

BANjALUKA - Dom zdravlja u Banjaluci od juče je i zvanično bogatiji za Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, jedini ovakvog tipa u Srpskoj, koji će biti od velikog značaja, posebno uzimajući u obzir da prolazi pandemija virusa korona, te je sada dostupan zdravstveni sistem kao prije pošasti koja je zahvatila cijeli svijet.

Promocija i prevencija ključni su kako bi stanovništvo bilo što zdravije, a na zdravlje se mora misliti prije odlaska u zdravstvene ustanove, zajednička je poruka sa sastanka iz Doma zdravlja u najvećem gradu Srpske.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović kazala je da su ovakvi centri i te kako značajni za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, te kako je pravo zadovoljstvo da je ova zdravstvena ustanova prva krenula u zajedničku misiju.

- Poznato je da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS lani, ali i ove godine, radilo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i u tom zakonu je predviđeno postojanje centara u kojima bi radili multidisciplinarni timovi. Mi smo u Domu zdravlja osnovali centar koji ima određene zadatke prevencije bolesti, ali i promocije zdravlja i zdravstveno-vaspitnog rada - rekla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, oslonili su se i na projekat “Za tvoje dobro” koji su započeli još 2019. godine uz pomoć grada Banjaluka.

- Još tada smo zaključili, što se preventivnih aktivnosti tiče, da stanje nije na zadovoljavajućem nivou. U prethodne dvije godine otkrili smo veliki broj bolesti putem preventivnih pregleda, a s obzirom da je bila pandemija virusa korona građani nisu mogli da pristupe zdravstvenom sistemu jer sve je bilo podređeno borbi protiv korona virusa - istakla je Todorovićeva.

Neće izostati ni podrška resornog ministarstva kaže pomoćnica ministra za javno zdravstvo, međunarodne odnose i evropske integracije Amela Lolić.

  - Ovo je prvi Dom zdravlja koji je krenuo u osnivanje centra. Promocija i prevencija ne koštaju tako puno, samo traže mnogo entuzijazma i energije. Pripremali smo neke nove načine organizacije zdravstva koji bi bili u dobroj mjeri usmjereni na promociju i prevenciju - istakla je pomoćnica ministra Amela Lolić.

Dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić naglasio je da je nemjerljiva važnost ovog centra, te se u budućnosti nada da će i ostali domovi zdravlja, posebno u većim gradovima krenuti sličnim putem.

- Kako je “kovid” počeo da jenjava stvaraju se uslovi da se vraćamo normalnom životu. Dom zdravlja Banjaluka kao najveći u Srpskoj, koji je i nastavna baza Medicinskog fakulteta, upustio se u revolucionaran iskorak koji će biti primjer ostalim domovima zdravlja u Srpskoj da formiraju ovakve centre - rekao je Škrbić.

Naglašava da je prevencija značajna i zbog toga je ovo jedan vid sigurnosti za sugrađane.

- Konačno se počelo sa ostvarivanjem naše težnje i ideje koje smo započeli prije desetak godina da pokrenemo pitanje zdravlja u zajednici i da to rješavamo na sveobuhvatan način. Svjedoci smo da na zdravlje mislimo tek onda kada se razbolimo i po definiciji naši domovi zdravlja i sve zdravstvene ustanove usmjerene su na bolest, a ne na zdravlje - kazao je Škrbić.

Nevladin sektor

U ime osoba oboljelih od dijabetesa i nevladinog sektora, kao partner sastanku prisustvovala je i predsjednica Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “Dijabet No.1” Jelena Škrbić Radić.

- Moram da zahvalim Domu zdravlja što su prepoznali  saradnju sa nevladinim sektorom ali i udruženjima građana. Neophodno je da domovi zdravlja imaju ovakve centre, koliko je bitna prevencija toliko je i edukacija, kako kod mladih tako i odraslih - kazala je Škrbić Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana