Преглед и имунизација дјеце од 11 до 14 година вакцином против ХПВ-а

СРНА
Преглед и имунизација дјеце од 11 до 14 година вакцином против ХПВ-а

БАЊАЛУКА - Поводом Европске/Свјетске седмице имунизације, Центар за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља Бањалука организоваће преглед и имунизацију дјеце узраста од 11 до 14 година вакцином против инфекције хуманим папилома вирусом /ХПВ/.

Из Дома здравља рекли су Срни да ће вакцинација бити обављана у просторијама Хигијенско–епидемиолошке службе до 30. априла, од 10.00 до 17.00 часова, уз напомену да ће том приликом бити омогућена и ревакцинација.

Помоћ и подршку овој превентивној активности Дома здравља пружиће и друштвено одговорна компанија "М:тел", која је обезбиједила два бесплатна телефонска броја путем којих ће запослени у овој здравственој установи СМС-ом пружити информације родитељима и позвати их да доведу дјецу на вакцинацију.

Из Дома здравља поручују да је циљ да родитељи буду информисани о доступности вакцине против ХПВ-а, њеној ефикасности и могућности бесплатне вакцинације дјеце.

Из ове здравствене установе подсјећају да је ова вакцина доступна и препоручена у календару имунизације Републике Српске, те да је бесплатна за оба пола и животну доб од 11 до 14 година.

"ХПВ вакцина представља најбољу мјеру заштите од малигних обољења која се могу пренијети инфекцијом хуманим папилома вирусом. Не заборавимо да је превенција темељ здравља, а да је вакцинација најбољи вид превенције од бројних тешких и смртоносних обољења с циљем очувања здравља и квалитета живота", поручују из Дома здравља Бањалука.

Сви заинтересовани родитељи за додатне информације могу се обратити на бројеве телефона: 065/456-240 и 065/456-349.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ сваке године од 24. до 30. априла обиљежава Европску/Свјетску седмицу имунизације ради промовисања имунизације као кључне мјере за превенцију болести и заштиту здравља.

Ове године Седмица имунизације има посебан значај јер се поклапа са 50 година Проширеног програма имунизације који је СЗО покренула 1974. године како би обезбиједила исти приступ вакцинама које спасавају живот сваком дјетету, без обзира на географско подручје или социо-економски статус.

Програм имунизације обухватао је на самом почетку заштиту дјеце од шест болести - туберкулозе, дифтерије, тетануса, пертусиса /великог кашља/, дјечије парализе и малих богиња.

СЗО данас препоручује 13 вакцина - против туберкулозе, дифтерије, великог кашља, тетануса, болести које изазива хемофилус инфлуенце типа Б, хепатитиса Б, дјечије парализе, малих богиња, рубеоле, пнеумококне болести, рота вируса, хуманог папилома вируса и ковида 19 за одрасле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана