Pregled i imunizacija djece od 11 do 14 godina vakcinom protiv HPV-a

SRNA
Pregled i imunizacija djece od 11 do 14 godina vakcinom protiv HPV-a

BANjALUKA - Povodom Evropske/Svjetske sedmice imunizacije, Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Banjaluka organizovaće pregled i imunizaciju djece uzrasta od 11 do 14 godina vakcinom protiv infekcije humanim papiloma virusom /HPV/.

Iz Doma zdravlja rekli su Srni da će vakcinacija biti obavljana u prostorijama Higijensko–epidemiološke službe do 30. aprila, od 10.00 do 17.00 časova, uz napomenu da će tom prilikom biti omogućena i revakcinacija.

Pomoć i podršku ovoj preventivnoj aktivnosti Doma zdravlja pružiće i društveno odgovorna kompanija "M:tel", koja je obezbijedila dva besplatna telefonska broja putem kojih će zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi SMS-om pružiti informacije roditeljima i pozvati ih da dovedu djecu na vakcinaciju.

Iz Doma zdravlja poručuju da je cilj da roditelji budu informisani o dostupnosti vakcine protiv HPV-a, njenoj efikasnosti i mogućnosti besplatne vakcinacije djece.

Iz ove zdravstvene ustanove podsjećaju da je ova vakcina dostupna i preporučena u kalendaru imunizacije Republike Srpske, te da je besplatna za oba pola i životnu dob od 11 do 14 godina.

"HPV vakcina predstavlja najbolju mjeru zaštite od malignih oboljenja koja se mogu prenijeti infekcijom humanim papiloma virusom. Ne zaboravimo da je prevencija temelj zdravlja, a da je vakcinacija najbolji vid prevencije od brojnih teških i smrtonosnih oboljenja s ciljem očuvanja zdravlja i kvaliteta života", poručuju iz Doma zdravlja Banjaluka.

Svi zainteresovani roditelji za dodatne informacije mogu se obratiti na brojeve telefona: 065/456-240 i 065/456-349.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ svake godine od 24. do 30. aprila obilježava Evropsku/Svjetsku sedmicu imunizacije radi promovisanja imunizacije kao ključne mjere za prevenciju bolesti i zaštitu zdravlja.

Ove godine Sedmica imunizacije ima poseban značaj jer se poklapa sa 50 godina Proširenog programa imunizacije koji je SZO pokrenula 1974. godine kako bi obezbijedila isti pristup vakcinama koje spasavaju život svakom djetetu, bez obzira na geografsko područje ili socio-ekonomski status.

Program imunizacije obuhvatao je na samom početku zaštitu djece od šest bolesti - tuberkuloze, difterije, tetanusa, pertusisa /velikog kašlja/, dječije paralize i malih boginja.

SZO danas preporučuje 13 vakcina - protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, tetanusa, bolesti koje izaziva hemofilus influence tipa B, hepatitisa B, dječije paralize, malih boginja, rubeole, pneumokokne bolesti, rota virusa, humanog papiloma virusa i kovida 19 za odrasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana