Празна заједничка каса кочи санацију дотрајалих фасада

Невена Рељић
Празна заједничка каса кочи санацију дотрајалих фасада

БАЊАЛУКА - Оштећене и дотрајале фасаде на зградама, осим што су неугледне, представљају опасност и по безбједност станара и пролазника, а њихова санација искључиво је у надлежности заједница етажних власника, које често нису у могућности да саме плате трошкове поправке.

Са старије вишеспратнице у улици Живојина Мишића у Борику недавно је поново отпала фасада, а станари кажу да немају новца за обнову.

- Фасада је санирана прије двадесетак година и испочетка није било проблема. Након што је фасада отпала, бочни дио зграде је остао незаштићен од падавина и хладноће, а са сваком кишом на унутрашњим зидовима станова појављује се влага. Додатни проблем су и рупе на тој вертикали које су направљене за фиксирање скеле када је рађена санација па је могуће  да и кроз њих киша допре до станова - рекао је предсједник ЗЕВ-а у овој згради Страхиња Стојаковић.

Он додаје да је за поправку неопходно најмање 10.000 КМ.

- Станари су из заједничког фонда прије неколико мјесеци санирали комплетан кров. Тај новац смо скупљали годинама па тренутно немамо пара за санирање ове велике штете - нагласио је Стојаковић.

Милорад Арлов, предсједник ЗЕВ-а у улици Прве крајишке бригаде 1 у насељу Старчевица који може да буде примјер слоге и успјешности станара, сматра да Градска управа није обавезна помоћи станарима јер би они требало да сносе трошкове у згради, исто као што власници кућа брину о кућама.

- Нико други, осим станара, није дужан да поправља кварове, унутрашње и спољне. Све што се тиче зидова, фасада, канализације, водоинсталација, крова и друге инфраструктуре дужни су да улажу станари, донацијама и мјесечним издвајањем за одржавање зграде - рекао је Арлов.

Додао је да станари морају бити свјесни да је издвајање за одржавање зграде обавеза као и плаћање комуналних услуга, јер тиме уређују свој животни простор.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Петар Билчар каже за “Глас Српске” да власници стамбених зграда, станари организовани у ЗЕВ-ове, управљају имовином и дужни су да се о њој брину.

- Иако није у законској обавези, град путем јавног позива за додјелу бесповратних средстава већ неколико година помаже ЗЕВ-ове који имају намјеру да обнове фасаде, на начин да град суфинансира дио трошкова израде фасада - рекао је Билчар.

Додаје да су ове године у буџету била планирана средства за ову намјену, али се због посљедица епидемије вируса корона, смањеног прилива у буџет и ребалансом овогодишњег буџета одустало од реализације овог пројекта.

Опасности

Отпадањем дијелова с дотрајалих фасада може доћи до урушавања димњака, трошних прозора, кровишта, црепова или кровних жљебова. Неријетко се дешава да дијелови зграде падају на тротоар, чиме су угрожени пролазници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана