Празна заједничка каса кочи санацију дотрајалих фасада

Невена Рељић
Празна заједничка каса кочи санацију дотрајалих фасада

БАЊАЛУКА - Оштећене и дотрајале фасаде на зградама, осим што су неугледне, представљају опасност и по безбједност станара и пролазника, а њихова санација искључиво је у надлежности заједница етажних власника, које често нису у могућности да саме плате трошкове поправке.

Са старије вишеспратнице у улици Живојина Мишића у Борику недавно је поново отпала фасада, а станари кажу да немају новца за обнову.

- Фасада је санирана прије двадесетак година и испочетка није било проблема. Након што је фасада отпала, бочни дио зграде је остао незаштићен од падавина и хладноће, а са сваком кишом на унутрашњим зидовима станова појављује се влага. Додатни проблем су и рупе на тој вертикали које су направљене за фиксирање скеле када је рађена санација па је могуће  да и кроз њих киша допре до станова - рекао је предсједник ЗЕВ-а у овој згради Страхиња Стојаковић.

Он додаје да је за поправку неопходно најмање 10.000 КМ.

- Станари су из заједничког фонда прије неколико мјесеци санирали комплетан кров. Тај новац смо скупљали годинама па тренутно немамо пара за санирање ове велике штете - нагласио је Стојаковић.

Милорад Арлов, предсједник ЗЕВ-а у улици Прве крајишке бригаде 1 у насељу Старчевица који може да буде примјер слоге и успјешности станара, сматра да Градска управа није обавезна помоћи станарима јер би они требало да сносе трошкове у згради, исто као што власници кућа брину о кућама.

- Нико други, осим станара, није дужан да поправља кварове, унутрашње и спољне. Све што се тиче зидова, фасада, канализације, водоинсталација, крова и друге инфраструктуре дужни су да улажу станари, донацијама и мјесечним издвајањем за одржавање зграде - рекао је Арлов.

Додао је да станари морају бити свјесни да је издвајање за одржавање зграде обавеза као и плаћање комуналних услуга, јер тиме уређују свој животни простор.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Петар Билчар каже за “Глас Српске” да власници стамбених зграда, станари организовани у ЗЕВ-ове, управљају имовином и дужни су да се о њој брину.

- Иако није у законској обавези, град путем јавног позива за додјелу бесповратних средстава већ неколико година помаже ЗЕВ-ове који имају намјеру да обнове фасаде, на начин да град суфинансира дио трошкова израде фасада - рекао је Билчар.

Додаје да су ове године у буџету била планирана средства за ову намјену, али се због посљедица епидемије вируса корона, смањеног прилива у буџет и ребалансом овогодишњег буџета одустало од реализације овог пројекта.

Опасности

Отпадањем дијелова с дотрајалих фасада може доћи до урушавања димњака, трошних прозора, кровишта, црепова или кровних жљебова. Неријетко се дешава да дијелови зграде падају на тротоар, чиме су угрожени пролазници.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана