Prazna zajednička kasa koči sanaciju dotrajalih fasada

Nevena Reljić
Prazna zajednička kasa koči sanaciju dotrajalih fasada

BANjALUKA - Oštećene i dotrajale fasade na zgradama, osim što su neugledne, predstavljaju opasnost i po bezbjednost stanara i prolaznika, a njihova sanacija isključivo je u nadležnosti zajednica etažnih vlasnika, koje često nisu u mogućnosti da same plate troškove popravke.

Sa starije višespratnice u ulici Živojina Mišića u Boriku nedavno je ponovo otpala fasada, a stanari kažu da nemaju novca za obnovu.

- Fasada je sanirana prije dvadesetak godina i ispočetka nije bilo problema. Nakon što je fasada otpala, bočni dio zgrade je ostao nezaštićen od padavina i hladnoće, a sa svakom kišom na unutrašnjim zidovima stanova pojavljuje se vlaga. Dodatni problem su i rupe na toj vertikali koje su napravljene za fiksiranje skele kada je rađena sanacija pa je moguće  da i kroz njih kiša dopre do stanova - rekao je predsjednik ZEV-a u ovoj zgradi Strahinja Stojaković.

On dodaje da je za popravku neophodno najmanje 10.000 KM.

- Stanari su iz zajedničkog fonda prije nekoliko mjeseci sanirali kompletan krov. Taj novac smo skupljali godinama pa trenutno nemamo para za saniranje ove velike štete - naglasio je Stojaković.

Milorad Arlov, predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade 1 u naselju Starčevica koji može da bude primjer sloge i uspješnosti stanara, smatra da Gradska uprava nije obavezna pomoći stanarima jer bi oni trebalo da snose troškove u zgradi, isto kao što vlasnici kuća brinu o kućama.

- Niko drugi, osim stanara, nije dužan da popravlja kvarove, unutrašnje i spoljne. Sve što se tiče zidova, fasada, kanalizacije, vodoinstalacija, krova i druge infrastrukture dužni su da ulažu stanari, donacijama i mjesečnim izdvajanjem za održavanje zgrade - rekao je Arlov.

Dodao je da stanari moraju biti svjesni da je izdvajanje za održavanje zgrade obaveza kao i plaćanje komunalnih usluga, jer time uređuju svoj životni prostor.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Petar Bilčar kaže za “Glas Srpske” da vlasnici stambenih zgrada, stanari organizovani u ZEV-ove, upravljaju imovinom i dužni su da se o njoj brinu.

- Iako nije u zakonskoj obavezi, grad putem javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava već nekoliko godina pomaže ZEV-ove koji imaju namjeru da obnove fasade, na način da grad sufinansira dio troškova izrade fasada - rekao je Bilčar.

Dodaje da su ove godine u budžetu bila planirana sredstva za ovu namjenu, ali se zbog posljedica epidemije virusa korona, smanjenog priliva u budžet i rebalansom ovogodišnjeg budžeta odustalo od realizacije ovog projekta.

Opasnosti

Otpadanjem dijelova s dotrajalih fasada može doći do urušavanja dimnjaka, trošnih prozora, krovišta, crepova ili krovnih žljebova. Nerijetko se dešava da dijelovi zgrade padaju na trotoar, čime su ugroženi prolaznici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana