Повећан број захтјева за смјештај у Сигурној кући: Позиви у помоћ чешћи током пандемије

Маја Станојевић
Повећан број захтјева за смјештај у Сигурној кући: Позиви у помоћ чешћи током пандемије

БАЊАЛУКА - Због пандемије вируса корона ове године је забиљежен већи број случајева насиља у породици, а све је више и захтјева за смјештај у Сигурној кући.

Казала је ово за “Глас Српске” социјална радница из Фондације “Удружене жене” Драгана Миљковић, која је истакла да је ове године према статистици до 1. новембра уточиште и заштиту у Сигурној кући пронашло 16 жена са 24 малишана.

- У априлу и мају смо примили 13 особа (жена и дјеце) и пружили им адекватну подршку у акутној фази насиља у породици - казала је Миљковићева.

Према њеним ријечима, евидентно је да су насилници били агресивнији јер су више времена проводили са породицом, што им је давало могућност потпуне контроле над жртвом. Због контроле телефонских позива кориснице често нису биле у прилици да пријаве насиље и потраже помоћ.

- Жене су током пандемије имале појачану потребу за разговорима, а како нису биле у прилици да контактирају са примарном породицом и да осјете подршку и блискост, то се одразило и на њихово расположење - рекла је Миљковићева.

Нагласила је да су поједине кориснице због пандемије остале без запослења и самим тим немају финансијску стабилност. Додала је да неке од угрожених жена не могу ни да иду на контроле код љекара.

Она је нагласила да су у Сигурној кући од почетка пандемије поштовали све препоручене епидемиолошке мјере.

- Дезинфекцију у Сигурној кући спроводимо свакодневно, а све кориснице и запослено особље обавезно носе маске и придржавају се прописане удаљености од два метра - рекла је Миљковићева и нагласила да нису имали ниједан случај заразе вирусом запослених и штићеника.

Казала је да се намирнице и дезинфекциона средства обезбјеђују у складу са бројем корисница и дјеце.

- Од велике користи су нам донације које омогућавају да се лакше носимо са ситуацијом у вези са пандемијом вируса корона - закључила је Миљковићева.

СОС телефон

Драгана Миљковић савјетује женама које трпе насиље у породици да потраже помоћ путем СОС телефона 1264, који је активан 24 часа.

- Апелујем на све који познају неког коме је неопходна помоћ и подршка због насиља у породици да их упуте на Фондацију “Удружене жене” која годинама помаже, оснажује и пружа подршку онима којима је то најпотребнија, односно женама и дјеци - казала је Миљковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана