Povećan broj zahtjeva za smještaj u Sigurnoj kući: Pozivi u pomoć češći tokom pandemije

Maja Stanojević
Povećan broj zahtjeva za smještaj u Sigurnoj kući: Pozivi u pomoć češći tokom pandemije

BANjALUKA - Zbog pandemije virusa korona ove godine je zabilježen veći broj slučajeva nasilja u porodici, a sve je više i zahtjeva za smještaj u Sigurnoj kući.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” socijalna radnica iz Fondacije “Udružene žene” Dragana Miljković, koja je istakla da je ove godine prema statistici do 1. novembra utočište i zaštitu u Sigurnoj kući pronašlo 16 žena sa 24 mališana.

- U aprilu i maju smo primili 13 osoba (žena i djece) i pružili im adekvatnu podršku u akutnoj fazi nasilja u porodici - kazala je Miljkovićeva.

Prema njenim riječima, evidentno je da su nasilnici bili agresivniji jer su više vremena provodili sa porodicom, što im je davalo mogućnost potpune kontrole nad žrtvom. Zbog kontrole telefonskih poziva korisnice često nisu bile u prilici da prijave nasilje i potraže pomoć.

- Žene su tokom pandemije imale pojačanu potrebu za razgovorima, a kako nisu bile u prilici da kontaktiraju sa primarnom porodicom i da osjete podršku i bliskost, to se odrazilo i na njihovo raspoloženje - rekla je Miljkovićeva.

Naglasila je da su pojedine korisnice zbog pandemije ostale bez zaposlenja i samim tim nemaju finansijsku stabilnost. Dodala je da neke od ugroženih žena ne mogu ni da idu na kontrole kod ljekara.

Ona je naglasila da su u Sigurnoj kući od početka pandemije poštovali sve preporučene epidemiološke mjere.

- Dezinfekciju u Sigurnoj kući sprovodimo svakodnevno, a sve korisnice i zaposleno osoblje obavezno nose maske i pridržavaju se propisane udaljenosti od dva metra - rekla je Miljkovićeva i naglasila da nisu imali nijedan slučaj zaraze virusom zaposlenih i štićenika.

Kazala je da se namirnice i dezinfekciona sredstva obezbjeđuju u skladu sa brojem korisnica i djece.

- Od velike koristi su nam donacije koje omogućavaju da se lakše nosimo sa situacijom u vezi sa pandemijom virusa korona - zaključila je Miljkovićeva.

SOS telefon

Dragana Miljković savjetuje ženama koje trpe nasilje u porodici da potraže pomoć putem SOS telefona 1264, koji je aktivan 24 časa.

- Apelujem na sve koji poznaju nekog kome je neophodna pomoć i podrška zbog nasilja u porodici da ih upute na Fondaciju “Udružene žene” koja godinama pomaže, osnažuje i pruža podršku onima kojima je to najpotrebnija, odnosno ženama i djeci - kazala je Miljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana