Повећан број корисника у Прихватној јединици Геронтолошког центра: Топао оброк и постеља

Милош Васиљевић
Повећан број корисника у Прихватној јединици Геронтолошког центра: Топао оброк и постеља

БАЊАЛУКА -Температуре испод нуле и хладни зимски дани повећали су број бескућника који спас и уточиште траже у Прихватној јединици у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу. Тренутно их је седам, а неријетко на њихова врата закуцају и они који су раније долазили.

Све је већи број оних који немају кров над главом, а бескућници склониште највише траже ових дана. У Прихватној јединици добију оброк, пиће, пажњу и топлу ријеч.

Према ријечима директора Геронтолошког центра Винка Лолића, капацитет је осам лежајева, мада током јануара и фебруара неријетко прошире капацитете. Додао је да су, ако буде потребно, спремни да изађу у сусрет особама у потреби.

- Добију све као и наши корисници. Ошишамо их, обријемо, добију храну и топло пиће, ако треба и љекарску његу. Уз то, нису под ведрим небом, тако да не треба да се секирају за то - рекао је Лолић.

Он каже да у Прихватној јединици остану и до седам дана, док Центар за социјални рад не утврди шта даље.

- Већина бескућника је из Бањалуке, али није искључено да буду и из околних градова па чак и земаља. Врата су отворена за све - рекао је Лолић.

Каже да је посебан осјећај када прође неколико дана, онда мало стану на ноге, осјећају се потпуно другачије, буду као препорођени.

- Они касније, када се врате у живот, осјећају захвалност јер су презадовољни третманом, а баш у овом времену буде највећа гужва - рекао је Лолић.

Главна сестра Нада Јукић казала је за “Глас Српске” да се тренутно у Прихватној јединици налази седам  бескућника.

- Лани смо имали 49 бескућника. То су људи са високодруштвено неприхватљивим понашањем, склони просјачењу, алкохолизму, а посебно у овом периоду бјеже са улице - рекла је Јукићева.

Према њеним ријечима, скоро сви дођу с неким проблемом.

- Лица склона лутању дођу запуштена што се тиче хигијене, а ми урадимо одмах хигијенски минимум. Једноставно, имају идентичан третман као и наши корисници који су у трајном смјештају - рекла је Јукићева.

Нагласила је да у Прихватној јединици имају осам кревета, али се у зимском периоду јавља већа потреба.

- Посебно у овом периоду имамо људе који су већ били, тачније, који се враћају. Они овдје имају топлину и слободу - рекла је Јукићева.

Примјетна промјена

Главна сестра Нада Јукић каже да је те људе скоро немогуће препознати након третмана који добију у Прихватној јединици у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу.

- Након дан-два они буду препорођени, не могу ни сами себе препознати. Једноставно, то су други људи, а врати им се осмијех на лице, што нема цијену - рекла је Јукићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана