Povećan broj korisnika u Prihvatnoj jedinici Gerontološkog centra: Topao obrok i postelja

Miloš Vasiljević
Povećan broj korisnika u Prihvatnoj jedinici Gerontološkog centra: Topao obrok i postelja

BANjALUKA -Temperature ispod nule i hladni zimski dani povećali su broj beskućnika koji spas i utočište traže u Prihvatnoj jedinici u okviru Gerontološkog centra na Paprikovcu. Trenutno ih je sedam, a nerijetko na njihova vrata zakucaju i oni koji su ranije dolazili.

Sve je veći broj onih koji nemaju krov nad glavom, a beskućnici sklonište najviše traže ovih dana. U Prihvatnoj jedinici dobiju obrok, piće, pažnju i toplu riječ.

Prema riječima direktora Gerontološkog centra Vinka Lolića, kapacitet je osam ležajeva, mada tokom januara i februara nerijetko prošire kapacitete. Dodao je da su, ako bude potrebno, spremni da izađu u susret osobama u potrebi.

- Dobiju sve kao i naši korisnici. Ošišamo ih, obrijemo, dobiju hranu i toplo piće, ako treba i ljekarsku njegu. Uz to, nisu pod vedrim nebom, tako da ne treba da se sekiraju za to - rekao je Lolić.

On kaže da u Prihvatnoj jedinici ostanu i do sedam dana, dok Centar za socijalni rad ne utvrdi šta dalje.

- Većina beskućnika je iz Banjaluke, ali nije isključeno da budu i iz okolnih gradova pa čak i zemalja. Vrata su otvorena za sve - rekao je Lolić.

Kaže da je poseban osjećaj kada prođe nekoliko dana, onda malo stanu na noge, osjećaju se potpuno drugačije, budu kao preporođeni.

- Oni kasnije, kada se vrate u život, osjećaju zahvalnost jer su prezadovoljni tretmanom, a baš u ovom vremenu bude najveća gužva - rekao je Lolić.

Glavna sestra Nada Jukić kazala je za “Glas Srpske” da se trenutno u Prihvatnoj jedinici nalazi sedam  beskućnika.

- Lani smo imali 49 beskućnika. To su ljudi sa visokodruštveno neprihvatljivim ponašanjem, skloni prosjačenju, alkoholizmu, a posebno u ovom periodu bježe sa ulice - rekla je Jukićeva.

Prema njenim riječima, skoro svi dođu s nekim problemom.

- Lica sklona lutanju dođu zapuštena što se tiče higijene, a mi uradimo odmah higijenski minimum. Jednostavno, imaju identičan tretman kao i naši korisnici koji su u trajnom smještaju - rekla je Jukićeva.

Naglasila je da u Prihvatnoj jedinici imaju osam kreveta, ali se u zimskom periodu javlja veća potreba.

- Posebno u ovom periodu imamo ljude koji su već bili, tačnije, koji se vraćaju. Oni ovdje imaju toplinu i slobodu - rekla je Jukićeva.

Primjetna promjena

Glavna sestra Nada Jukić kaže da je te ljude skoro nemoguće prepoznati nakon tretmana koji dobiju u Prihvatnoj jedinici u okviru Gerontološkog centra na Paprikovcu.

- Nakon dan-dva oni budu preporođeni, ne mogu ni sami sebe prepoznati. Jednostavno, to su drugi ljudi, a vrati im se osmijeh na lice, što nema cijenu - rekla je Jukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana