Политички договори одлучују о првом човјеку Скупштине града

  Јана Кезић
Политички договори одлучују о првом човјеку Скупштине града

БАЊАЛУКА - Након одласка досадашњег првог човјека Скупштине града Младена Илића у Народну скупштину Републике Српске у бањалучком парламенту остала је упражњена фотеља предсједника. Листа потенцијалних кандидата за ту функцију све је дужа, а наредној сједници, која је заказана за сутра, предсједаваће потпредсједник Саша Чудић.

Чудић је за “Глас Српске” казао да пословник Скупштине града предвиђа овакву ситуацију.

- По пословнику, у случају спријечености предсједника, као што је сада случај, сједницом руководи њен потпредсједник до избора предсједника - рекао је Чудић. Да ли ће на овој сједници бити расправљано о избору предсједника Скупштине, могло би бити јасније данас након сједнице Комисије за избор и именовања. Чудић каже да још не зна ко би могао на Илићево мјесто.

- То је ствар политичких усаглашавања, а ту информацију у овом тренутку још немам - казао је Чудић. 

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић потврдио је за “Глас Српске” да је у понедјељак увече одржан састанак њиховог одборничког клуба, али је нагласио да нису расправљали о кандидатима за предсједника локалног парламента. 

- У наредном периоду ћемо унутар партије, али и коалиције, спровести консултације и изабрати кандидата за новог предсједника - рекао је Ђајић те нагласио да у СНСД-у имају доста добрих кандидата. Како је казао, у овом тренутку је битније да буду усвојени ребаланс буџета за ову и буџет за наредну годину.

Претходних дана спекулисало се да су кандидати СНСД-а за Илићевог насљедника одборници Станислав Палија, Бојан Пећанац, Боривој Обрадовић, те Зоран Поповић.

Ипак, и коалициони партнер СНСД-а Уједињена Српска (УС) има претензије према функцији предсједника Скупштине града. Према ријечима замјеника шефа Клуба одборника УС-а Миленка Росића, Илића би требало да наслиједи шеф овог клуба Невен Станић.

Росић за “Глас Српске” истиче да је Станић његов приједлог, који је већ износио на коалиционим састанцима.

- У тренутном сазиву, сматрам да Станић најадекватнија личност, која може одговорити позицији предсједника Скупштине града, јер је млад, образован, активан, те има доста политичког искуства - рекао је Росић.

Додао је да коалиција функционише те нагласио да није битно ко ће бити предсједник и да ли је из УС-а, СНСД-а или било које друге партије.

- То је најмање важно, сматрам да предсједник треба да постане онај ко понуди најквалитетнију личност, име и презиме - казао је Росић.

Ипак, додао је да очекује да нови предсједник вјероватно неће бити изабран до сљедећег скупштинског засједања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана