Politički dogovori odlučuju o prvom čovjeku Skupštine grada

  Jana Kezić
Politički dogovori odlučuju o prvom čovjeku Skupštine grada

BANjALUKA - Nakon odlaska dosadašnjeg prvog čovjeka Skupštine grada Mladena Ilića u Narodnu skupštinu Republike Srpske u banjalučkom parlamentu ostala je upražnjena fotelja predsjednika. Lista potencijalnih kandidata za tu funkciju sve je duža, a narednoj sjednici, koja je zakazana za sutra, predsjedavaće potpredsjednik Saša Čudić.

Čudić je za “Glas Srpske” kazao da poslovnik Skupštine grada predviđa ovakvu situaciju.

- Po poslovniku, u slučaju spriječenosti predsjednika, kao što je sada slučaj, sjednicom rukovodi njen potpredsjednik do izbora predsjednika - rekao je Čudić. Da li će na ovoj sjednici biti raspravljano o izboru predsjednika Skupštine, moglo bi biti jasnije danas nakon sjednice Komisije za izbor i imenovanja. Čudić kaže da još ne zna ko bi mogao na Ilićevo mjesto.

- To je stvar političkih usaglašavanja, a tu informaciju u ovom trenutku još nemam - kazao je Čudić. 

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić potvrdio je za “Glas Srpske” da je u ponedjeljak uveče održan sastanak njihovog odborničkog kluba, ali je naglasio da nisu raspravljali o kandidatima za predsjednika lokalnog parlamenta. 

- U narednom periodu ćemo unutar partije, ali i koalicije, sprovesti konsultacije i izabrati kandidata za novog predsjednika - rekao je Đajić te naglasio da u SNSD-u imaju dosta dobrih kandidata. Kako je kazao, u ovom trenutku je bitnije da budu usvojeni rebalans budžeta za ovu i budžet za narednu godinu.

Prethodnih dana spekulisalo se da su kandidati SNSD-a za Ilićevog nasljednika odbornici Stanislav Palija, Bojan Pećanac, Borivoj Obradović, te Zoran Popović.

Ipak, i koalicioni partner SNSD-a Ujedinjena Srpska (US) ima pretenzije prema funkciji predsjednika Skupštine grada. Prema riječima zamjenika šefa Kluba odbornika US-a Milenka Rosića, Ilića bi trebalo da naslijedi šef ovog kluba Neven Stanić.

Rosić za “Glas Srpske” ističe da je Stanić njegov prijedlog, koji je već iznosio na koalicionim sastancima.

- U trenutnom sazivu, smatram da Stanić najadekvatnija ličnost, koja može odgovoriti poziciji predsjednika Skupštine grada, jer je mlad, obrazovan, aktivan, te ima dosta političkog iskustva - rekao je Rosić.

Dodao je da koalicija funkcioniše te naglasio da nije bitno ko će biti predsjednik i da li je iz US-a, SNSD-a ili bilo koje druge partije.

- To je najmanje važno, smatram da predsjednik treba da postane onaj ko ponudi najkvalitetniju ličnost, ime i prezime - kazao je Rosić.

Ipak, dodao je da očekuje da novi predsjednik vjerovatno neće biti izabran do sljedećeg skupštinskog zasjedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana