Покретна библиотека поново посјећује школе: Несташлуци пса Гагарина покренули “Библиобус”

Сара Бојанић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Промоцијом књиге “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру” аутора Берислава Благојевића у петак је испред Основне школе “Јован Јовановић Змај”, након више од двије године, поново почела са радом покретна библиотека која је одушевила ученике те школе.

Око популарног “Библиобуса” окупили су се ђаци од првог до петог разреда, помно слушајући о несташлуцима и доживљајима пса Гагарина.

- Књига је издата 2019. године, а прошле године је увршћена на списак обавезне лектире за ученике четвртих разреда основних школа у Српској - казао је за “Глас Српске” аутор Берислав Благојевић, чија књига је допуна фонду који посједује “Библиобус”.

Идеја је, каже, била повратак на интерактивни вид промоције књига који је читаоцима много занимљивији.

- На овај начин желимо да подстакнемо јавност, а првенствено малишане у основним школама да што више читају и да им на занимљив начин приближимо књигу - рекао је Благојевић.

То је, према његовим ријечима, и циљ “Библиобуса”, који обилази школе на подручју града, посебно у мјесним заједницама гдје су угашене библиотеке.

- Као библиотекар и књижевник дао сам све од себе да анимирам малишане и да их заинтересујем, не само за ову књигу, већ и за бројне друге наслове који су у “Библиобусу” - истакао је Благојевић.

С обзиром на то да су промоцији присуствовали основци, она је била прилагођена том узрасту.

- Било какав вид непосредне комуникације са малишанима, када они виде нешто ново и другачије, доприноси да привучемо њихову пажњу и радозналост. То је позитивна реакција и показатељ да смо на добром путу да их заинтересујемо за читање - казао је Благојевић.

Нагласио је да дјечију пажњу првенствено привлаче изглед и шаренило покретне библиотеке.

- Сам “Библиобус” је необичан и свима препознатљив по упечатљивој црвеној боји и добро познатој илустрацији књига - додао је Благојевић.

Из Народне универзитетске библиотеке подсјетили су да је ово била прва станица покретне библиотеке која ће у наредном периоду обићи још 14 стајалишта у граду.

- “Библиобус” тренутно има око 5.000 књига, а у депозитној збирци има више од 6.000 наслова. Ако некој школској библиотеци буду недостајали одређени наслови лектире, књиге ће моћи пронаћи у нашој покретној библиотеци - поручили су из Народне и универзитетске библиотеке.

Најавили су да ће сљедећа станица “Библиобуса” бити школа у Карановцу.

Бериславов љубимац

Аутор књиге “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру” Берислав Благојевић испричао је да му је инспирација за ово дјело био његов љубимац.

- Гаго је код нас стигао у кутији од ципела. Са још четворо штенаца био је остављен на путу. Послије неколико мјесеци почео сам да записујем кратке цртице о Гагариновим несташлуцима, којих је било доста - казао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана