Pokretna biblioteka ponovo posjećuje škole: Nestašluci psa Gagarina pokrenuli “Bibliobus”

Sara Bojanić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Promocijom knjige “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” autora Berislava Blagojevića u petak je ispred Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, nakon više od dvije godine, ponovo počela sa radom pokretna biblioteka koja je oduševila učenike te škole.

Oko popularnog “Bibliobusa” okupili su se đaci od prvog do petog razreda, pomno slušajući o nestašlucima i doživljajima psa Gagarina.

- Knjiga je izdata 2019. godine, a prošle godine je uvršćena na spisak obavezne lektire za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Srpskoj - kazao je za “Glas Srpske” autor Berislav Blagojević, čija knjiga je dopuna fondu koji posjeduje “Bibliobus”.

Ideja je, kaže, bila povratak na interaktivni vid promocije knjiga koji je čitaocima mnogo zanimljiviji.

- Na ovaj način želimo da podstaknemo javnost, a prvenstveno mališane u osnovnim školama da što više čitaju i da im na zanimljiv način približimo knjigu - rekao je Blagojević.

To je, prema njegovim riječima, i cilj “Bibliobusa”, koji obilazi škole na području grada, posebno u mjesnim zajednicama gdje su ugašene biblioteke.

- Kao bibliotekar i književnik dao sam sve od sebe da animiram mališane i da ih zainteresujem, ne samo za ovu knjigu, već i za brojne druge naslove koji su u “Bibliobusu” - istakao je Blagojević.

S obzirom na to da su promociji prisustvovali osnovci, ona je bila prilagođena tom uzrastu.

- Bilo kakav vid neposredne komunikacije sa mališanima, kada oni vide nešto novo i drugačije, doprinosi da privučemo njihovu pažnju i radoznalost. To je pozitivna reakcija i pokazatelj da smo na dobrom putu da ih zainteresujemo za čitanje - kazao je Blagojević.

Naglasio je da dječiju pažnju prvenstveno privlače izgled i šarenilo pokretne biblioteke.

- Sam “Bibliobus” je neobičan i svima prepoznatljiv po upečatljivoj crvenoj boji i dobro poznatoj ilustraciji knjiga - dodao je Blagojević.

Iz Narodne univerzitetske biblioteke podsjetili su da je ovo bila prva stanica pokretne biblioteke koja će u narednom periodu obići još 14 stajališta u gradu.

- “Bibliobus” trenutno ima oko 5.000 knjiga, a u depozitnoj zbirci ima više od 6.000 naslova. Ako nekoj školskoj biblioteci budu nedostajali određeni naslovi lektire, knjige će moći pronaći u našoj pokretnoj biblioteci - poručili su iz Narodne i univerzitetske biblioteke.

Najavili su da će sljedeća stanica “Bibliobusa” biti škola u Karanovcu.

Berislavov ljubimac

Autor knjige “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” Berislav Blagojević ispričao je da mu je inspiracija za ovo djelo bio njegov ljubimac.

- Gago je kod nas stigao u kutiji od cipela. Sa još četvoro štenaca bio je ostavljen na putu. Poslije nekoliko mjeseci počeo sam da zapisujem kratke crtice o Gagarinovim nestašlucima, kojih je bilo dosta - kazao je Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana