Појашњење из Градске управе "Траке за аутобусе у главној улици обиљежене у складу с правилником"

ГС
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА- Посебна трака за кретање возила јавног превоза путника формирана је у оквиру обновљене саобраћајнице у центру града.

Овим рјешењем, Град Бањалука иде у правцу опредјељења да унаприједи путну инфраструктуру у циљу промоције урбане мобилности, чији је један и можда најзначајнији елемент јавни превоз, те да се у наредном периоду повећа брзина возила јавног превоза формирањем засебних саобраћајних трака.

– Према важећем правилнику, трака је обиљежена жутом бојом, а имајући у виду кратка растојања између раскрсница, додатно је обиљежена и испрекидана линија како би возила која намјеравају скренути у неку од споредних улица имала у случају да се не користи од стране аутобуса адекватан простор – објаснили су из Града Бањалука.

Истичу да су очекивања од овог рјешења разумијевање и констатовање од стране возача постојање ове траке, те стварање навике да возила јавног градског превоза у цјелокупном систему одвијања саобраћаја имају предност.

Напомињу да би примјена рјешења којим би се испред сваке раскрснице губила и појављивала трака за јавни превоз – довела до веће конфузије у овој фази прилагођавања.

– Имајући у виду да је ово једна од промјена у режиму одвијања саобраћаја, а посебно чињеницу да навике возача су нешто што свакако је потребно узети у обзир, ово можемо компромисно, а у сваком случају законско рјешење сматрати као адекватно за наредни период – истакли су из Града Бањалука.

У наредном периоду Одјељење за саобраћај и путеве ће пратити примјену, те рјешења са засебном траком за јавни превоз имплементирати и у другим саобраћајницама гдје постоје услови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана