Pojašnjenje iz Gradske uprave "Trake za autobuse u glavnoj ulici obilježene u skladu s pravilnikom"

GS
Foto: Printskrin

BANjALUKA- Posebna traka za kretanje vozila javnog prevoza putnika formirana je u okviru obnovljene saobraćajnice u centru grada.

Ovim rješenjem, Grad Banjaluka ide u pravcu opredjeljenja da unaprijedi putnu infrastrukturu u cilju promocije urbane mobilnosti, čiji je jedan i možda najznačajniji element javni prevoz, te da se u narednom periodu poveća brzina vozila javnog prevoza formiranjem zasebnih saobraćajnih traka.

– Prema važećem pravilniku, traka je obilježena žutom bojom, a imajući u vidu kratka rastojanja između raskrsnica, dodatno je obilježena i isprekidana linija kako bi vozila koja namjeravaju skrenuti u neku od sporednih ulica imala u slučaju da se ne koristi od strane autobusa adekvatan prostor – objasnili su iz Grada Banjaluka.

Ističu da su očekivanja od ovog rješenja razumijevanje i konstatovanje od strane vozača postojanje ove trake, te stvaranje navike da vozila javnog gradskog prevoza u cjelokupnom sistemu odvijanja saobraćaja imaju prednost.

Napominju da bi primjena rješenja kojim bi se ispred svake raskrsnice gubila i pojavljivala traka za javni prevoz – dovela do veće konfuzije u ovoj fazi prilagođavanja.

– Imajući u vidu da je ovo jedna od promjena u režimu odvijanja saobraćaja, a posebno činjenicu da navike vozača su nešto što svakako je potrebno uzeti u obzir, ovo možemo kompromisno, a u svakom slučaju zakonsko rješenje smatrati kao adekvatno za naredni period – istakli su iz Grada Banjaluka.

U narednom periodu Odjeljenje za saobraćaj i puteve će pratiti primjenu, te rješenja sa zasebnom trakom za javni prevoz implementirati i u drugim saobraćajnicama gdje postoje uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana