Погледајте шта све доноси „Кочићев збор"

Ј. Са.
Погледајте шта све доноси „Кочићев збор"

БАЊАЛУКА - Овогодишњи 57. по реду „Кочићев збор" доноси мноштво занимљивог садржаја, који ће од 26. до 28. августа бити одржани у граду и на Мањачи.

Модернији концепт са нагласком на оно традиционално и вриједно обиљежиће ову манифестацију, чији је први дан назван дан истине, други слободе, а трећи отаџбине.

-Град покушава да донесе богат садржај традиције и културе и на Мањачу, гдје му је и мјесто. Мањача, Кочић и Стричићи имају много више да понуде од неких садржаја који су до сада били у првом плану и зато управо на аутентичну локацију доносимо све оне садржаје културне, традиционалне, од кухиње, веза, културно-умјетничког програма и свега што наши људи морају да се упознају шта је то Кочић и његова вриједност – поручила је савјетница градоначелника за културу и социјалну полтику Мирна Савић – Бањац.

Свечано отварање „Кочићевог збор" биће уприличено 26. августа у Парку „Петар Кочић", када ће бити положени вијенци на споменик нашем књижевнику и народном трибуну. Тада ће бити додијељена и награда „Змијањче" за младе писце из свих основних школа у Републици Српској.

У вечерњим часовима биће одржано вече сатире када ће у Банском двору наступити домаћи књижевниици који ће представити своју сатиру у Кочићевом духу, а затим и Бранко Ђурић Ђуро са стендап комедијом.

Други дан назван Дан слободе – доноси разноврсне садржаје који ће бити одржани у Стричићима на Мањачи.

Тако ће Змијањска култура и традиција бити представљена на зборишту „Код Јаблана" (градски шатор). Посјетиоци ће имати прилику да тада учествују у радионици веза, друже се са писцима, погледају модну ревију Змијањског веза, пробају јела традиционалне кухиње и сл.

Посебно занимљива биће и радионица кухања, а „Кухињица" ће позвати да се пријаве и читаве породице да на лицу мјеста виде како су се припремала традиционална јела.

У порти манастира Гомионица биће одржан књижевни час, те положено цвијеће на спомен плочу Оцу Герасиму, а исти дан у Банском двору биће одржано књижевно вече.

Тог дана на зборишту у Стричићима биће одржан први дио бодљавине бакова за награду „Јаблан".

Завршног трећег дана, 28. августа у Стричићима биће одржана свечана академија, уз богат културно-умјетнички програм и додјелу Кочићеве награде. На зборишту ће се наставити надметање у народним вјештинама и спортовима, учешће падобранаца и други дио бодљавине бакова и додјела награде „Јаблан".

Пред сами почетак овогодишњег „Кочићевог збора", 24. августа у Београду у Алеји великана ће бити положени вијенци на гроб Петра Кочића и положени вијенци на његов споменик у Чубурском парку, а у вечерњим часовима биће одржано књижевно вече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана