Pogledajte šta sve donosi „Kočićev zbor"

J. Sa.
Pogledajte šta sve donosi „Kočićev zbor"

BANjALUKA - Ovogodišnji 57. po redu „Kočićev zbor" donosi mnoštvo zanimljivog sadržaja, koji će od 26. do 28. avgusta biti održani u gradu i na Manjači.

Moderniji koncept sa naglaskom na ono tradicionalno i vrijedno obilježiće ovu manifestaciju, čiji je prvi dan nazvan dan istine, drugi slobode, a treći otadžbine.

-Grad pokušava da donese bogat sadržaj tradicije i kulture i na Manjaču, gdje mu je i mjesto. Manjača, Kočić i Stričići imaju mnogo više da ponude od nekih sadržaja koji su do sada bili u prvom planu i zato upravo na autentičnu lokaciju donosimo sve one sadržaje kulturne, tradicionalne, od kuhinje, veza, kulturno-umjetničkog programa i svega što naši ljudi moraju da se upoznaju šta je to Kočić i njegova vrijednost – poručila je savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu poltiku Mirna Savić – Banjac.

Svečano otvaranje „Kočićevog zbor" biće upriličeno 26. avgusta u Parku „Petar Kočić", kada će biti položeni vijenci na spomenik našem književniku i narodnom tribunu. Tada će biti dodijeljena i nagrada „Zmijanjče" za mlade pisce iz svih osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U večernjim časovima biće održano veče satire kada će u Banskom dvoru nastupiti domaći književniici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Drugi dan nazvan Dan slobode – donosi raznovrsne sadržaje koji će biti održani u Stričićima na Manjači.

Tako će Zmijanjska kultura i tradicija biti predstavljena na zborištu „Kod Jablana" (gradski šator). Posjetioci će imati priliku da tada učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima, pogledaju modnu reviju Zmijanjskog veza, probaju jela tradicionalne kuhinje i sl.

Posebno zanimljiva biće i radionica kuhanja, a „Kuhinjica" će pozvati da se prijave i čitave porodice da na licu mjesta vide kako su se pripremala tradicionalna jela.

U porti manastira Gomionica biće održan književni čas, te položeno cvijeće na spomen ploču Ocu Gerasimu, a isti dan u Banskom dvoru biće održano književno veče.

Tog dana na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio bodljavine bakova za nagradu „Jablan".

Završnog trećeg dana, 28. avgusta u Stričićima biće održana svečana akademija, uz bogat kulturno-umjetnički program i dodjelu Kočićeve nagrade. Na zborištu će se nastaviti nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima, učešće padobranaca i drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade „Jablan".

Pred sami početak ovogodišnjeg „Kočićevog zbora", 24. avgusta u Beogradu u Aleji velikana će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića i položeni vijenci na njegov spomenik u Čuburskom parku, a u večernjim časovima biće održano književno veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana