Поглед из дајак чамца очарава туристе

Јована Ивановић
Поглед из дајак чамца очарава туристе

БАЊАЛУКА - Чаробан поглед на тврђаву Кастел, купање на обалама Врбаса и уживање у заласку сунца, само су дио угођаја који пружа пловидба дајак чамцем, а овог љета све је већи број туриста који су заинтересовани да Бањалуку разгледају са воде.

Дајак чамац је једно од главних обиљежја града на Врбасу, а Бањалучани кажу да боравити у крајишкој љепотици, а не провозати се тим чамцем, који је јединствен у свијету, је исто као и бити у Венецији, а не возити се гондолом.

Захваљујући отварању пристаништа на Абацији, грађанима и туристима олакшан је превоз тим чамцем, а у Градској управи кажу да ће у наредном периоду бити изграђено још једно.

- Биће то на плажи у Српским топлицама, гдје ће дајакаши моћи једноставније да организују трке чамцима - кажу у Градској управи и додају да су због своје специфичности ови чамци значајни за очување традиције и развој туризма.

У “Дајак клубу” Бањалука истичу да вожњу преферира омладина која води здрав живот, али и све више туриста који су чули за популарни бањалучки чамац и желе да уживају у пловидби, разгледању и фотографисању на ријеци.

- Ријеч је о атрактивном спорту, посебно код младих који су увијек заинтересовани за “круг” дајак чамцем. Вожња је веома добра вјежба за тијело, јер овај спорт укључује рад мишића ногу и руку. Спортисти је називају “теретана на отвореном” - казао је секретар у овом клубу Борис Савић.

Према његовим ријечима, ново пристаниште ријешиће бројне проблеме за којима се дајакаши сусрећу.

- До сада смо имали проблема, посебно када је већи водостај, јер је тада опасније ући у чамце. Изградњом пристаништа на Абацији туристима и грађанима је олакшан улазак у чамце, а још једно пристаниште употпунило би ту причу - казао је Савић.

Истиче да, са туристичког гледишта, пристаништа одговарају и бројним кафићима и ресторанима уз обалу Врбаса, посебно када туристи одлуче да се одморе и пробају нешто из гастрономске понуде града.

И у Туристичкој организацији Бањалука (ТОБЛ) кажу да је дајак чамац, као заштитни знак града на Врбасу, освојио срца туриста.

- Велики број посјетилаца распитује се, између осталог, и за вожњу чамцем, јер је то доживљај који памте по јединственом погледу на знаменитости града и који, несумњиво, овјековјече предивним фотографијама - рекао је водич у ТОБЛ-у Младен Шукало.

Истиче да ни поскупљење вожње није утицало да туристе који желе себи да приуште пловидбу Врбасом.

- Вожња је у односу на прошлу годину скупља за пет марака, односно кошта 15 КМ по особи - рекао је Шукало, који вјерује ће ово љето оборити рекордну посјећеност из 2019. године.

Трка

У “Дајак клубу” су истакли да ће традиционална трка дајакаша, на којој ће учествовати 32 такмичара, бити одржана у недјељу.

Први човјек клуба Андреј Замоло, који је и вишеструки шампион поменутог такмичења, истиче да ће грађани и посјетиоци имати прилику да присуствују несвакидашњем догађају.

- “4Cross trka” је кружног карактера, гдје долази до контакта чамаца, што гледаоцима пружа узбудљиво искуство - рекао је Замоло и додао да у једној трци учествују четири такмичара, од којих два најбоља пролазе у сљедећи круг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана