Pogled iz dajak čamca očarava turiste

Jovana Ivanović
Pogled iz dajak čamca očarava turiste

BANjALUKA - Čaroban pogled na tvrđavu Kastel, kupanje na obalama Vrbasa i uživanje u zalasku sunca, samo su dio ugođaja koji pruža plovidba dajak čamcem, a ovog ljeta sve je veći broj turista koji su zainteresovani da Banjaluku razgledaju sa vode.

Dajak čamac je jedno od glavnih obilježja grada na Vrbasu, a Banjalučani kažu da boraviti u krajiškoj ljepotici, a ne provozati se tim čamcem, koji je jedinstven u svijetu, je isto kao i biti u Veneciji, a ne voziti se gondolom.

Zahvaljujući otvaranju pristaništa na Abaciji, građanima i turistima olakšan je prevoz tim čamcem, a u Gradskoj upravi kažu da će u narednom periodu biti izgrađeno još jedno.

- Biće to na plaži u Srpskim toplicama, gdje će dajakaši moći jednostavnije da organizuju trke čamcima - kažu u Gradskoj upravi i dodaju da su zbog svoje specifičnosti ovi čamci značajni za očuvanje tradicije i razvoj turizma.

U “Dajak klubu” Banjaluka ističu da vožnju preferira omladina koja vodi zdrav život, ali i sve više turista koji su čuli za popularni banjalučki čamac i žele da uživaju u plovidbi, razgledanju i fotografisanju na rijeci.

- Riječ je o atraktivnom sportu, posebno kod mladih koji su uvijek zainteresovani za “krug” dajak čamcem. Vožnja je veoma dobra vježba za tijelo, jer ovaj sport uključuje rad mišića nogu i ruku. Sportisti je nazivaju “teretana na otvorenom” - kazao je sekretar u ovom klubu Boris Savić.

Prema njegovim riječima, novo pristanište riješiće brojne probleme za kojima se dajakaši susreću.

- Do sada smo imali problema, posebno kada je veći vodostaj, jer je tada opasnije ući u čamce. Izgradnjom pristaništa na Abaciji turistima i građanima je olakšan ulazak u čamce, a još jedno pristanište upotpunilo bi tu priču - kazao je Savić.

Ističe da, sa turističkog gledišta, pristaništa odgovaraju i brojnim kafićima i restoranima uz obalu Vrbasa, posebno kada turisti odluče da se odmore i probaju nešto iz gastronomske ponude grada.

I u Turističkoj organizaciji Banjaluka (TOBL) kažu da je dajak čamac, kao zaštitni znak grada na Vrbasu, osvojio srca turista.

- Veliki broj posjetilaca raspituje se, između ostalog, i za vožnju čamcem, jer je to doživljaj koji pamte po jedinstvenom pogledu na znamenitosti grada i koji, nesumnjivo, ovjekovječe predivnim fotografijama - rekao je vodič u TOBL-u Mladen Šukalo.

Ističe da ni poskupljenje vožnje nije uticalo da turiste koji žele sebi da priušte plovidbu Vrbasom.

- Vožnja je u odnosu na prošlu godinu skuplja za pet maraka, odnosno košta 15 KM po osobi - rekao je Šukalo, koji vjeruje će ovo ljeto oboriti rekordnu posjećenost iz 2019. godine.

Trka

U “Dajak klubu” su istakli da će tradicionalna trka dajakaša, na kojoj će učestvovati 32 takmičara, biti održana u nedjelju.

Prvi čovjek kluba Andrej Zamolo, koji je i višestruki šampion pomenutog takmičenja, ističe da će građani i posjetioci imati priliku da prisustvuju nesvakidašnjem događaju.

- “4Cross trka” je kružnog karaktera, gdje dolazi do kontakta čamaca, što gledaocima pruža uzbudljivo iskustvo - rekao je Zamolo i dodao da u jednoj trci učestvuju četiri takmičara, od kojih dva najbolja prolaze u sljedeći krug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana